Vad är cumulusmoln?

cumulusmoln är den stereotypa lilla vita fluffiga moln som förekommer i barnteckningar världen över. De kännetecknas av extremt tät, med platt baser och svullet toppar, tillsammans med ett mycket tydligt definierade konturer. Dessa moln kan bilda ett svar på en mängd olika väderförhållanden, det finns kopplingar till både vackert väder och stormar, och de är ibland föregångare till andra typer av moln. Dessa moln visar en egenskap som kallas vertikal utveckling . Cumulus moln bildas när en kolonn av luft stiger upp i atmosfären och når ett område tillräckligt svalt för att vattnet i luften att kondensera och bildar ett moln. Detta är anledningen till att basen för cumulusmoln tenderar att vara oförändrad, eftersom vattenånga inte kommer att kondensera under en viss höjd, och varför topparna är så fluffigt, eftersom de bildats genom vattenånga driver upp i atmosfären.

Ofta är cumulusmoln förknippas med vackert väder, förekommer liksom cottonballs i himlen på en i övrigt klar dag. I andra fall är de kopplade med åska och skyfall. Till exempel kan cumulus utvecklas till cumulonimbus moln, som är nära förknippade med hårt väder. Många tycker om att titta på de former av dessa särskiljande moln, eftersom det är lätt att föreställa fantasifulla bilder som finns i molnen när de driva över himlen. Det finns ett antal olika typer av cumulusmoln. Några exempel inkluderar Cumulus castellanus, som utgör stora utskjutande torn av moln, och cumulus fractus, som anges som trasiga delarna uppträdda över himlen. Cumulus HATT, en annan typ av Cumulus, visas i form av en liten mössa av moln som svävar över en större cumulus moln, medan cumulis humilis brukar vara mycket stort, är förknippade med allmänt fint väder.

cumulusmoln förekommer ofta ganska lågt på himlen, men de möjligen kan sträcka ganska hög. De kanske verkar med andra moln, beroende på väderförhållandena. Stratus moln är också kända för bildandet låg i luften, medan högre upp är det möjligt att se Cirrus, Nimbostratus, och moln Altostratus, bland annat. Lära sig att identifiera de olika typer av moln kan vara intressant, och även användbar, eftersom vissa moln kan vara varningssignaler på annalkande dåligt väder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.