Vad är Trap-Jaw Ant?

trap-käken myra är en unik medlem i djurriket. Trots sin ringa storlek, myrorna har otroligt starka käkar som kan snappa stängde på mycket kortare tid det tar att blinka ett öga. Myrorna använder sin mandibles, som permanent hålls öppen, liksom flera syften verktyg för en rad olika funktioner. Denna unika egenskap har gjort fällor käken myra ett ämne av intresse för forskare inom flera discipliner, eftersom replikerar att det kan vara till nytta för saker som robotar.

Generellt sett alla myror i släktet Odontomachus anses fällor käken myror. En art i synnerhet, O. bauri , är särskilt känt för sin snabba käkar, och den har ett bredare sortiment än andra arter eftersom det är mer tolerant mot extrema väderförhållanden. Hela släkten är utbrett över hela tropiska och subtropiska områden i Amerika, som lever i kolonier som andra myror. Myrorna är ganska stor jämfört med andra myror, och även leva ett mycket rovdjur livsstil. Till skillnad från andra myror, trap-käken myror har ett mycket unikt och kraftfullt verktyg till sitt förfogande. De kan knäppa deras käkar stängas i hastigheter som har registrerats cirka 62 miles per timme (100 kilometer per timme). Denna enorma hastighet skapar en mäktig kraft, vilket innebär att myrorna kan leverera en intensiv bett. Myran har inte bara den snabbaste bett av något djur, men även de snabbaste rörliga kroppsdel. Deras käkar också knäppa stängas vid minsta provokation, vilket gör dem snarare påminner om en fälla snap stängas. När en trap-käken ant hotas av en oönskad besökare, kan det kraftiga käkar leverera ett ganska tydligt budskap. Myrorna använder också deras käkar att lamslå bytet, vilket gör det lättare för myrorna att samla mat. Slutligen fällor käken ant faktiskt kan hoppa med kraften i sina käkar. Genom slående marken med käkarna när den stängs dem, en fälla-käken myra kan hoppa många gånger sin egen höjd, som vida översteg hoppande förmågan hos de flesta andra djur.

Med tanke på det mäktiga sting av ett vattenlås-käken myra bett, skulle de flesta föredrar att förbli utom räckhåll för djuren. Dock har entomologer studerat djur i ett försök att lära sig mer om hur de utvecklats. Specialister inom robotik är också fascinerad av myror, eftersom kraftfulla grepp och reflexer blixtnedslag deras käkar kan visa sig vara mycket användbara om de kan kopieras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.