Vad är Permineralization?

Permineralization är ett av de sätt på vilka en växt eller djur kan förvandlas till en fossil. Under processen att permineralization, mineralrika vatten sipprar in i tomma utrymmen i en organism, vilket fyndigheter av mineraler bakom vilken långsamt bygga upp, skapa en avgjutning av organismen. I vissa fall kan hela växten eller djuret vändas till sten genom permineralization, i vilket fall som följer fossila sägs vara förstenade. Många museer har exempel på fossil som har bevarats genom permineralization, och du kan ibland hitta sådana fossiler till försäljning på Rock affärer och hobby butiker också.

Denna process är oerhört sällsynt. Miljarder organismer har dött på jorden under loppet av geologiska historia, och endast en bråkdel av dessa organismer har fossil, eftersom naturen har utvecklats mycket elegant och effektivt system för återvinning av döda växter och djur. För permineralization uppstå, en organism måste snabbt täcks av sediment strax efter döden. Många förstenad fossil marina organismer som sjönk till botten av havet och täcktes i sediment, idealiska förhållanden för permineralization. Den permineralization Processen är mycket långsam, som du kanske tror. Det händer när vatten sipprar genom det sediment som täcker en organism; sedimentet hjälper till att hålla organismen intakt, och mineraliserade vattnet långsamt arbetar sig in i resterna. Beroende på vilken typ av mineral som berörs och förutsättningar kan permineralization resultera i otroligt detaljerade konservering, gör att människor kan skilja enskilda celler i organismen, eller så kan skapa en mer grov avgjutning av organismen. När förstenad fossil innehåller främst kisel, arkeologer säger att de har genomgått silicification. Silicification är ett utmärkt bevarade teknik som ibland behåller enorma detalj, hur fossil ett nöje att hitta. När svavel är inblandade, är den process som kallas pyritization. Pyritization händer oftast på marina organismer. Det är också möjligt att hitta några utmärkta exempel på karbonat mineralisering, en annan form av permineralization, på platser som kolgruvor.

I många fall permineralization endast bevarar mineral vävnad i organismen, såsom ben, tänder och skal. I andra fall, permineralization fyller ett tomrum kvar i sediment genom en organism som sedan har ruttnat, vilket vanligen sker med fossila löv. I mycket sällsynta fall, är en del av eller hela mjukdelar bevaras möjligheterna för människor att få en inblick i en kropp som kan vara miljontals år gammal för att lära mer om hur det fungerade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.