Vad är Gulfenad tonfisk?

Gulfenad tonfisk ( Thunnus albacares ), ibland kallad ahi eller shibi, har en räckvidd genom de flesta tropiska och subtropiska vatten i världen. Storlek är mycket varierande. Minsta tonfiskfångst får bara tre pounds (1,36 kg), men vissa sporter fiskare har fångat gulfenad tonfisk så stor som 200 pounds (90,72 kg) i vikt. Den gulfenad tonfisk fått sitt namn från den uttalade gula färgen på sin anal-och ryggfenor. Den har också en rad finlets, små fenor som går ner på baksidan av fisk och är ofta gula. Större fiskar har mycket större fenor, och resten av fisk är en Steely grå till blå-svart i färgen. Sport fiskare tenderar att njuta av att fånga den största gulfenad tonfisk de kan hitta, eftersom de kan skryta med stora och imponerande gula fenor, och de är snabba och starka simmare.

Gulfenad tonfisk är särskilt uppskattad i rå fisk-och skaldjursrätter. Det kan användas för att göra sashimi, tonfisk carpaccio, eller kan lätt pan brände. När tillagade serveras vanligtvis sällsynt och uppvisar ett mörkt rött kött. Mindre gulfenad tonfisk kan ha en något ljusare röd eller rosa kött, vilket är en normal och förväntad variant.

Big Eye tonfisk får användas i stället för gulfenad tonfisk, och i själva verket båda kallas ahi. Det bör noteras att gulfenad tonfisk har en något kortare hållbarhetstid än gör antingen storögd tonfisk eller långfenad. Det är också känd för sitt fasta kött, men den tonfisk som fångas sent på säsongen kan vara mer vattniga och har mindre klara färger. Detta kallas ofta tonfisk brännande eller helt enkelt brände tonfisk. Det anses vara lägre kvalitet än gulfenad tonfisk som fångats under högsäsong, och kommer att avvisas som sashimi. De flesta människor märker inte smaka skillnad när tonfisken är kokta.

De flesta gulfenad tonfisk finns i USA är fångad nära Hawaii där fisken föröka sig. Prioriterade kommersiell fånga metod är genom kvittning av tonfisk. När överskott finns, fjädrar en marknad upp för rökta och torkade gulfenad tonfisk.

Eftersom gulfenad tonfisk tenderar att brytas ned i kvalitet efter fångas bör tonvikten alltid på att hitta de färskaste fisk. De flesta som kommer från Hawaii är minimalt klädda för om de är filead, börjar de OXIDERA och lös färg. För sashimi, bör endast färska fisken skall användas, men du kan säkert använda gulfenad tonfisk som har varit fryst när du planerar att laga den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.