Vad är Downer Cattle?

Downer boskap är kor som inte kan gå på grund av skada eller sjukdom. Många jordbruk experter rekommenderar slakt av Downer boskap som ett humant svar på deras villkor. Downer kor betraktas som potentiella källor till galna ko-sjukan, en dödlig sjukdom som experter säger kan vara överförbara till människor som äter smittat kött. In 2008, the American Meat Institute, en framställning National Meat Association och National Association Mjölk Förenta staternas Department of Agriculture (USDA) att införa ett statligt förbud mot att sälja kött från nedskjutna kor som livsmedel, men hittills har ingen heltäckande förbud har passerat.

Skador på en ko kan leda till att bli en Downer eller splitter. Ofta kalvning problem är den viktigaste orsaken. Om en ko har en svår förlossning på grund av en stor kalv eller dåligt placerad kalv, kan den orsaka "splitting" eller oförmåga att använda bakbenen. Downers kan också orsakas av benet frakturer, oftast från att kliva in en Gopher eller prärie hund hål. Dessutom kan svåra resor till slakteriet lämna krymplingar kor. Om korrekt kost försummas, kor blir mer mottagliga för kalciumbrist och är mer benägna att få frakturer eller brutna ben. Kor kan ofta återhämta sig från dessa skador, särskilt om de kan fortfarande sitta upp, men de flesta har slaktats.

Många sjukdomar kan orsaka Downer boskap, särskilt om de går obehandlade. Kor lider av mastit, får livmoder infektioner, cancer eller kronisk lunginflammation snart bli Downers. Studier visar att cancer stiger bland boskap, och vissa experter menar en bidragande faktor kan vara rekombinant bovint tillväxthormon (rBGH) som används för att främja mjölkproduktionen. I kölvattnet av denna information, har många länder förbjudit användningen av rBGH helt. I januari 2008 släppte USA Humane Society videoklipp som visar grafiska avbildningar av missbruk av Downer boskap. Videorna, fattas på en Chino, Kalifornien slakteri visade sjuka och utmärglade kor elektriskt chockad och sprutas med hög effekt vattenstrålarna av de anställda. Dessutom höjde video allvarliga farhågor att sjuka boskap som används som livsmedel. Nuvarande amerikanska regeringen förordningen tillåter användning av Downer kött om djuret har undersökts av en veterinär för att se till att problemet orsakas av brutna ben snarare än sjukdom. Trots försök från kongressledamöter, att djurens rättigheter, och kött tjänstemän industri ändra de föreskrifter och förbud mot kött från nedskjutna ko fortsätter USDA för att behålla sitt ursprungliga politik.

Rädslan för kött från infekterade djur Downer lögner främst i en eventuell överföring av nötkreatur sjukdomar till människor via köttkonsumtion. Galna ko-sjukan, den gemensamma benämningen för bovin spongiform encefalopati , är en dödlig sjukdom som orsakar degeneration av hjärnan och ryggmärgen. Undersökningar tyder på att sjukdomen är SAMMANDRAGBAR av människor som konsumerar sjuka kött. Och med 2008 har det funnits omkring 200 bekräftade fall av infektion hos människor över hela världen.

Säkerställa korrekt levnadsvillkor, kost och snabb läkarvård för någon sjuk ko är viktigt att hålla dem friska. Kalvningsförlamning, en låg-kalcium syndrom, tros vara ansvarig för nästan 40% av alla Downer boskap. Vissa studier har visat att av de kor som behandlats inom sex timmar efter symtomdebut kalvningsförlamning, endast 2% blev permanent Downer boskap. Många experter tror att det bästa sättet att undvika Downer nötkreatur är korrekt förebyggande vård och försiktighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.