Vad är Djuphavsslätt?

djupaste delen av havet kallas Djuphavsslätt. Eftersom Djuphavsslätt är så djup, är det svårt att undersöka, eftersom det innebär att vissa unika utmaningar inklusive extrema tryck. Som en följd av detta har mycket av Djuphavsslätt inte kartlagts eller ingående studerat, och ansåg det stora okända på jorden, vissa forskare tror att vi får veta mer om Mars än vi om Djuphavsslätt.

Flera saker kännetecknar Djuphavsslätt, skiljer den från andra hav funktioner som kontinentalsockeln. Den extrema djup är självklart den första, men Djuphavsslätt är också väldigt platt, med en ytterst svag lutning. Den platta slätten är täckt under miljontals år av sediment tvättas bort från kontinenterna och deponeras av olika havsdjur. Eftersom Djuphavsslätt är så djup, det finns inget ljus, och syremättnad nivåerna är också mycket låg. Det finns flera olika abyssal slätter över världens hav. Varje Djuphavsslätt startar vid en kontinental stiga och fortsätter tills den når en mid-oceaniska ås, återupptas på andra sidan. Mid-oceaniska åsar är enorma undervattensbruk bergskedjor märkning större plattgränserna. Dessa åsar är också den främsta källan till expanderande havsbotten, eftersom de sakta dra isär. Eftersom kontinentalbranten och åsar i huvudsak utgör kanten av en djup skål, en del människor hänvisar till Djuphavsslätt som havet bassängen. Sammantaget utgör Djuphavsslätt omkring 40% av havsbottnen.

Medan vissa människor visualisera Djuphavsslätt som öken-liknande, är denna beskrivning långt från sanningen. Miljön är verkligen sprudlar av liv, eftersom en mängd olika organismer har anpassat sig till extrema. Organismer som lever på eller runt Djuphavsslätt har specialiserat organ strukturer som är konstruerade för att klara trycket, och ofta ser ovanligt och fantastiskt, fotografier och teckningar av dessa varelser skulle kunna misstas för främmande liv.

Ett ovanligt drag som många varelser på Djuphavsslätt har är Mareld. Eftersom det inte finns något ljus på slätten, djuren göra sina egna, några varelser använder sina lampor såsom fiske lockar att locka till sig bytesdjur. Andra djur kan använda chemosynthesis för energi, såsom de som finns kring hydrotermiska skorstenar. Oceanografer glädje i att studera Djuphavsslätt, eftersom så mycket är fortfarande outforskat, och nya vetenskapliga upptäckter görs hela tiden. Förutom att vara intressant i sig, kan Djuphavsslätt också ge ledtrådar till tidigare liv på jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.