Vad är Desert Biome?

Tekniskt sett något område som genomsnitt mindre än 10 inches (25 cm) av regn per år betraktas som en öken. Öknen Biome ligger mest i subtropiska latituder, sträcker sig över delar av Asien, Afrika och Nordamerika. För att överleva här, flora och fauna måste konkurrera om vatten och tål hård solljus, höga temperaturer och kraftiga vindar. kan Öknen Biome delas in i torr, kall, buske, och kustnära öken. I allmänhet, sand, är stenig mark rik på mineral näringsämnen men fattiga på organiskt material. Temperaturerna varierar kraftigt, särskilt för hög höjd öknar, från en brinnande 111o F (44o C) till en kylig 0o F (-18o C). Öknar är ofta bildas i skuggan av stora bergskedjor som blockerar stormar och föra vindar och som inte har mycket fukt. I själva verket mer fukt avdunstar till atmosfären än faller som nederbörd i de flesta öknar. Några halvtorra områden stöd buskar och kaktusar, men öknar har väldigt lite växtligheten. Växter bor utspridda, för att få tillräckligt med fukt i marken. Dessa torktåliga växter är kända som xerophytes. Vissa har anpassat stomata, porer som kan öppna och absorbera vatten under en storm, men stänga under dagens hetta. Till skillnad från större delen av världen, har bladen inte konkurrera för solljus, men skydda sig från sin brännande makt.

Med så litet växttäcke, erosion utgör ett allvarligt problem. Vissa områden med sanddyner flytta stora mängder jord i en process som kallas deflation. Stark vind flyttar ljuset sandkornen till form och sanddyner reform. Det kan knappast några växter eller djur lever på ständigt skiftande yta.

I mer gästfria områden, nattdjur utnyttja de svala i gryning, skymning och natt. Känguru råttor, ugglor, ormar och Bobcats alla jaga eller foder i skydd av mörkret. Under dagsljus, håla de djupt under marken, eller vistas i skuggan av kaktusar. I det mildare kust eller öknar buske, det finns gott om mängder av olika reptiler, amfibier, insekter, fåglar och gnagare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.