Vad är Clicker Training?

Klickerträning är en typ av operant conditioning använts framgångsrikt av många djur utbildare. Det är en mild och vänlig metod för djur utbildning som leder oftast konsekvent korrekt beteende. Hellre än att vissa typer av utbildning som bygger på kraft läxar, gåvor Clicker Training ett djur för att utföra någon åtgärd på rätt sätt, snarare än att straffa problemet.

Tre saker behövs för Clicker Training: ett djur, en clicker och behandlar. Djur i alla former och storlekar från råttor till valar har fått lära sig med hjälp av en clicker. Det hjälper om djuret har redan börjat lära sig vissa grundläggande beteenden, men du kan också börja från början. Klickern är en liten handhållen fält som avger ett klickljud när en knapp trycks in. Flesta djur leverans butiker lager clickers, eller så kan du använda ett barns leksak. Slutligen behandlar krävs. Vill du hitta behandlar som kan serveras i små portioner, eftersom du kommer att ge dem frikostigt.

Klickerträning bygger på två psykologiska principer, operant conditioning och armering. Operant conditioning är tanken att djuren kommer att upprepa ett beteende som har ett positivt resultat, och kommer inte att upprepa beteenden som har neutrala eller negativa resultat. Detta koncept med operant conditioning används i laboratorier runt om i världen varje dag. Förstärkning har att göra med hur beteendet belönas. Om du ger en hund en fröjd att sitta ner, är det att behandla en primär reinforcer, eftersom hunden kommer att aktivt arbeta för behandling. Om du använder en clicker och sedan ge hunden en godbit i en upprepad serie, kommer hunden lära sig att associera klicka med en behandling, och det kommer visa klicket som belöning. Detta är grunden för Clicker Training.

Klickerträning sker i korta sessioner som arbetar i små steg. Ingen förväntar sig ett djur för att få ett beteende perfekt på första försöket. Vara alltför krävande kan leda till förvirring och frustration på båda sidor. Därför utbildning fortsätter i etapper. Första är djuret tränad att svara på klickern. Under hela utbildningen kommer en behandling ges efter ett klick. Tanken är att använda klicka på exakt belöna ett beteende som det händer, så att djuret vet exakt vad det är belönas för. Därefter beslutar tränare om vad beteende kommer att läras ut.

Till exempel kanske du vill använda Clicker Training för att lära en katt att hoppa genom ett tunnband . Börja med ledande katten genom bygeln medan den är på marken, belöna katten med ett klick som han eller hon passerar igenom, och sedan en behandling. Gör detta sex eller sju gånger, och upprepa under loppet av flera dagar, sakta höja bågen varje dag. Eftersom uppgiften blir mer krävande, bara belöna katten för önskat beteende. Om katten gör något annat än att gå, och så småningom hoppa, göra genom bygeln, inte erbjuda en belöning. Så småningom kommer katten lära sig att gå igenom en hoop hölls i luften som en följd av Clicker Training, och kommer att fortsätta att göra det så länge du belöna beteendet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.