Vad är Chalk Turquoise?

Med sin rika variation av blå-gröna nyanser, turkos är en av de mest kända mineral i världen. Geologiskt sett är turkos består av fosfat och en blandning av järn, koppar och andra metaller. Det bildas naturligt genom vittring och oxidation, och finns i torra regioner runt om i världen, särskilt i koppar-rika jordar. Det är denna koppar som bidrar till den blå färgen, medan närliggande järn inlåning lägga grön i varierande mängder. Det finns betydande turkos insättningar i sydvästra USA och i öknarna i nordöstra Iran.

Liksom andra mineraler, turkos varierar mycket i kvalitet. Mining har förbrukat en stor del av de mer värdefulla kvaliteter av mineral som ligger nära ytan. Krita turkos är en låg kvalitet sort fann djupare i marken. Som ett resultat, är det mycket mjukare och sprödare. På Mohs hårdhet skala, krita turkos varierar mellan 2-4, lägre än de 6 av högre kvaliteter. Den saknar den blå nyansen som definierar mineralet. Istället är krita turkos ljusblått eller vitt. Det kan eller inte kan få betydande matrixing, den bruna eller svarta fläckar som ofta förknippas med Native smycken i sydväst. "Simulerad" turkos ofta touted som kalk turkos, när det i själva verket bara är färgad Magnesite eller annan vit sten som absorberar färg lätt.

Turkos har använts i smycken för mer än tre tusen år. Asiater trodde att det var välsignat av Buddha, medan arabiska kulturerna pärla bars att styra bort det onda. Indianer tyckte också turkos vara lycklig, och gjort mycket av deras smycken från mineral att få lycka. Krita turkos kan inte användas för att göra smycken, eftersom det är alltför bräcklig, men det finns vägar runt denna svaghet.

Jewelers kan stabilisera turkos genom att mala det till ett pulver och gör det möjligt att suga i klar akryl, när den har härdat, kan det då vara färgade för att öka blå färg, eller färgad annan färg helt och hållet. Medan många människor skulle se krita turkos som en billig knockoff till "äkta vara," det finns fördelar med att använda den som smycke. För en, motstår det kemikalier som klor, och dessutom kommer det inte att påverkas av oljan i bärarens hud, som kan ändra färg på naturlig turkos över tiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.