Vad är Bergmanns lag?

Bergmanns lag är en teori som säger att djuren tenderar att vara större på högre breddgrader än de kommer att vara vid ekvatorn, korrelera medeltemperaturen med kroppsstorlek. Denna princip är en bland en familj av "ecogeographic regler, att" teorier lades fram av biologer förklara naturfenomen på grundval av ekologi och geografiska läge. Bergmanns lag är inte utan kontroverser, inte minst eftersom det finns några viktiga undantag som tycks urholka huvudregeln, som visserligen stora afrikanska elefanten.

Tanken bakom Bergmanns regel är att ju lägre förhållandet mellan kroppsvikt till areal och mindre värmeförluster ett djur kommer att få uppleva. Ju större andel, desto mer värmeförlusten måste upplevas. I regioner som Arktis, djur vill naturligtvis att minska mängden värme de förlorar, så att de inte blir hypotermi och dö. Vid ekvatorn, å andra sidan, djur vill förlora värme, så att de inte ställer hypertermisk och drabbas av hälsofrågor som rör komplikationer.

Enligt Bergmanns regel bör populationer av samma djurart visas i olika storlekar, beroende på latitud och närbesläktade arter bör också visa storleken variansen som kan sättas i relation till deras naturliga miljö. Och som regel är Equatorial djur ska bli mindre, medan arktiska djur bör motsvarande större. Det finns vissa belägg för Bergmanns lag: isbjörnar, till exempel, är mycket större än Spectacled björnar, som bor närmare ekvatorn, och ett antal djur kan utveckla stor variation både inom arter och närbesläktade arter som kan relateras till geografiskt läge. Bergmanns lag har också använts för att förklara det typiskt tyngre kropp typer av människor från arktiska regioner jämfört med ekvatorn folk.

kan dock ett antal counterpoints till Bergmanns lag också framhållas. Vissa polynesiska folk, till exempel, har berömt tunga kropp strukturer och en tendens att växa övervikt med åldern, trots att de lever i varma klimat, och vissa arktiska djur är ganska små, medan vissa Equatorial varelser bli mycket stora. Med all sannolikhet är Bergmanns regel bara en bland en stor familj av faktorer som kan påverka storleken och utvecklingen av varelser på jorden, och även om det är något som måste beaktas är det inte en hård och snabb förklaring till den stora variationen av organ typer, former och storlekar på jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.