Vad är Batesian Mimicry?

Batesian mimicry är en form av mimik i djurvärlden som innebär maskerade som en farlig djurarter. Djur som uppvisar Batesian mimicry vanligtvis inte har defensiva egenskaper som taggar eller gift, men de liknar djur som gör att ledande potentiella predatorer lämna dem ensamma. Huvudsak dessa djur, känd som härmar, dra nytta av lärda undvika att dra nytta av att andra djur har lärt sig att styra undan från djur med särskilda markeringar, så kallade modeller. Den här typen av härmning är särskilt vanligt bland insekter, men det verkar också hos andra djur. Till exempel har korallorm en mycket distinkt banded mönster som kopieras av en ofarlig orm art, och ibland härmning är så bra att naturforskare även blanda ihop de två ormen arter.

Rainforest djur är bland de mest skilda i världen, så det borde komma som någon överraskning att höra att Batesian mimicry upptäcktes i Amazonas. Den är uppkallad efter Henry Walter Bates, en 19th century brittisk biolog som först publicerade exempel på ofarliga djur imitera de mer farliga motsvarigheter. Faktum är att många människor är så förtrogen med Batesian mimicry att de är omedvetna om det faktum att olika typer av mimicry kan också hittas i naturen.

Klassiskt, innebär Batesian mimicry en visuell replikering av ett djur med aposematic färg. Aposematic coloring är ett mönster av färg som är avsedd att fungera som en visuell varningssignal, ungefär som ett lysrör "fara" tecken som säger "inte äter mig, eftersom du kommer att ångra det. " Den här typen av färg är ofta starkt färgade, se till att det syns tydligt, även vid dåliga villkor eller potentiella rovdjur med begränsat färgseende. kan dock Batesian mimicry också ta en akustisk form. Vissa djur replikera ultraljud meddelanden farliga djur att skrämma bort rovdjur, till exempel, medan andra härmar jakt kräver att djur tror att de är i fara.

Batesian mimicry ibland slår bakut. Om för många efterapningar är runt, får rovdjur veta att varningssignaler eller färgning är ett knep, och de kommer att börja snacking på härmar. Ofta innebär detta att modellerna kommer att hotas också, eftersom rovdjur tycker att färg är inte längre en fara tecken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.