Med hästar, Vad är Colic?

hästar, kolik är en smärtsam och ibland livshotande tillstånd som kan orsakas av flera saker. Ordet kolik är egentligen ett samlingsnamn för en rad olika tillstånd som orsakar buksmärtor och sedan vilken typ av kolik kan vara svåra att urskilja, är den term som används allmänt för att hänvisa till någon form av intestinal obehag . Kolik är den ledande natural killer av hästar, även om vissa typer av kolik är mycket mindre sannolikt att vara dödlig. Om en häst visar symptom på kolik bör en veterinär kontaktas omedelbart.

Tecken på kolik är ökad rastlöshet, en önskan att rulla eller thrash på marken, pawing på marken, eller irritabilitet. Dessutom kan en KOLIK häst spark på sin egen mage, curl sin överläpp, och upprepade gånger flytta sitt huvud mot sin mage, ibland snappa eller bita på sidorna också. Eftersom kolik är oerhört smärtsamt, en KOLIK häst kan vara farligt att vara omkring. Vård bör alltid tas kring en sjuk häst och människor som inte upplevt med djuret ska stå klar för att förhindra skador. Om du misstänker att en häst har kolik, ta bort sin mat och vatten och kontrollera vitala funktioner. Ringa en veterinär, och försöker hålla hästen stående, snarare än rullande och Bucking, som kan orsaka mag-torsion, eller en vridning av tarmen. Medan några promenader kan vara bra, bör en häst med kolik inte gick till utmattning.

Vanliga former av kolik inkluderar impaktion, gas, krampaktig, fördrivning, kolit, och spricka. De sista tre kan vara dödlig om den inte omedelbart åtgärdas, medan de tre första är lättare att behandla, särskilt om det upptäcks tidigt. Impaktion kolik uppstår när tarmarna är blockerade av material som hästen har intagits. Detta villkor är särskilt vanligt med hästar som utfodras på marken, eftersom de tenderar att dricka sand och smuts med deras mat. Gas kolik orsakas av en smärtsam uppbyggd av gas i tarmen, medan spastisk kolik händer när ofrivilliga muskelsammandragningar orsaka att tarmarna att ta vara smärtsamt.

förskjutning eller vridning händer när tarmarna vrider sig och det kan snabbt dödlig. Som tarmar twist, är blodtillförsel avskuren, vilket kan leda till döden av en del av tarmkanalen. Detta i sin tur kan leda till en infektion såsom peritonit, en annan dödlig orsak till kolik. Kolit och peritonit är båda orsakas av infektioner, som kan vara ett resultat av bakteriellt angrepp, kirurgi, eller okända förhållanden. Bristning uppstår när hästen har overeaten, speciellt livsmedel som spannmål eller torkade grönsaker, som expanderar i magen, vilket gör att mage och tarmar kan brista och läcker mat och bakterier i bukhålan.

Colic kan vara vanligt även hos hästar som är väl omhändertagna. Däremot kan några steg bidrar till att förebygga kolik. Se till att sätta hästarna ut på bete regelbundet, och utnyttja dem på ett regelbundet schema. Avstå från utfodring och vattning hästar tills de har helt svalnat av motion, foder och hö innan spannmål. Låt inte hästarna tillgång oren mat eller vatten, och alltid avyttra dålig mat säkert. Slutligen håller ett öga på hästar, och vid första tecken på obehag, kontakta en veterinär för behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.