Don’t Get Djur Hicka?

En persons upplevelse av hickande börjar i livmodern: foster hicka innan de andas. Hickande fortsätter som en obekväm aspekt av mänskligt liv år därefter, men det är inte bara människor som hicka: många andra djur få hicka också.

Även om orsakerna till hicka varierar, de flesta fall uppstår en störning eller irritation hos membran, ett tunt muskel nedanför lungorna. Det retade membran skickar ett meddelande till hjärnan via vagus och phrenic nerver som gör att musklerna i mellangärdet och andra organ i samband med andning att ingå avtal ryckvis. Detta krampanfall tvingar luft i lungorna, och detta tryck över flygvapen luften passagen att stänga snabbt vid dess slut, det struplocket.

Hicka kan hända när det gäller djur som har ett membran som avgränsare mellan organ av andning och organ för matsmältningen, och detta inkluderar alla däggdjur. Andra varmblodiga djur få hicka precis som människor gör, när bländaren är något irriterad, men eftersom fysiologi hos djur är annorlunda än människor, hicka de producerar kommer inte nödvändigtvis låter likadant. Ordet hicka är onomatopoetisk, det imiterar "hic" ljud på struplocket när den stängs, och "upp" i nästa andetag. När andra djur får hicka, akustiska egenskaper deras organ påverka hur dessa störningar i ljudet. Cat hicka, som ofta förekommer under kittenhood och ibland efter vuxna katter äta snabbt, ofta tyst. Med hästar, är hicka kallas "thumps" och är inte hörbar i området i halsen, men längs bröstet. Dessa tycks vara relaterade till en elektrolyt obalans. Eftersom djur få hicka när bländaren är irriterad, följer det att djur som saknade denna andningsapparat inte hicka. Fåglar, kräldjur och groddjur, som andas med hjälp av andra medel för muskelsammandragning, kan inte hicka. Ändå hicka-liknande beteende bland vissa groddjur kan förklara varför många djur får hicka, ett fenomen som inte tjänar något syfte bland vuxna däggdjur. När en amfibie med gälar, såsom lungfisken, andas, suger det i vatten. Vattnet skulle dränka djur om det kom in i lungorna, och för att förhindra detta, att struplocket sälar stängt tills vattnet går tillbaka ut genom gälarna. Den gulp denna process framställs är som en hicka. Det däggdjur foster, mänskliga och andra, utföra samma klunk innan deras andningsorgan utvecklas, föreslår att hicka är en kvarleva av deras evolutionära förflutna. När djur får hicka, är det en påminnelse om övergången deras förfäder gjort mellan vatten och mark. Ytterligare till impulsen stänga halsen verkar vara relaterade till det ammade instinkt, som gör däggdjur spädbarn att ta mjölk i munnen samtidigt som det ur sina lungor.

Det är inte mycket att göra när djur får hicka. Härdar är inte effektivare bland andra däggdjur än de är bland människor, och väntar på hicka ut, irriterande eftersom det kan vara, är det mest förnuftiga i de flesta fall. Den universella Undantaget är hicka som tyder på en underliggande medicinskt problem. Om människors eller djurs hicka pågå under en ovanligt lång tid, eller återkommer ofta, ett besök till läkare eller veterinär kan vara en bra idé.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.