Why Do Skunkar lukta så illa?

Skunkar är kända för sin starka lukt, som kan vara svår att beskriva för dem som inte har upplevt det. Alla som har kört över en skunk eller hade husdjur sprejas med skunkar är bekant med intensiv doft, tillsammans med olika tekniker för att få det ur päls och stoppning. Lukten orsakas av en kombination av kemiska föreningar som skunkar kan släppa från sin doft körtlar under stress eller skada. Förutom luktar hemskt, kan spray orsaka kräkningar och ha liknande effekter som tårgas. Som en intressant sida notera är skunk spray också fosforescerande, så det kommer att lysa i mörkret.

Lukten av skunk spray orsakas av svavelhaltiga föreningar sk tioler som tillsammans utgör ett ämne som kallas mercaptan . Dessa tioler har en stark lukt, och blanda med andra kemikalier som gör doften stick. Detta är anledningen till att djur som har sprutats ibland har en svag skunky lukt i flera veckor, för även om tioler mesta har neutraliserat, spårmängder av dem fortfarande håller fast vid päls. De kemikalier som orsakar Skunk Spray klamra används i kosmetika och parfymer för varaktig lukt makt, efter tioler har tagits bort.

Skunkar använda den flyktiga vätskan defensivt, och det är mycket effektivt. De flesta djur som fått springa ins med skunkar undvika markant svart och vitt däggdjur efteråt, tack vare kväljningar och ögonirritation som blir resultatet av spray, bortsett från den intensiva lukten. När skunkar är rädd eller hörn, kommer de att spraya trögflytande vätska, ibland så långt som 15 meter (fem meter). Killing skunkar kommer också att få dem att släppa mercaptan grund av den muskelavslappning som medföljer död. Att veta vad som orsakar lukten hjälper till att bestämma vad som kan användas för att bli av med den. Den tioler måste oxideras till lukt neutral sulfonsyra, och ett antal saker som kan användas för att åstadkomma detta. Om luktar skunk är på husdjur eller människor, ett milt oxidationsmedel som väteperoxid och bakpulver, eller vinäger, bör användas. Väteperoxid är den mest effektiva, även om det kan bleka djurets päls något. Att bli av med lukten är väl värt att utstå en något udda färg för ett par veckor.

Om något som inte är levande har besprutats, såsom ett däck eller möbel, är bleka det bästa sättet att bli av med lukten. Den bleka kommer naturligtvis också påverka färgen på objektet det används på, så se till att tillämpa den jämnt för att effekten ser avsiktlig. Annars kanske du måste ta hand om posten helt. Tvärtemot vad många tror, är tomatjuice inte effektivt att eliminera lukten av skunk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.