Vilken var den lilla istiden?

lilla istiden var en period av kort avkylning på norra halvklotet som varade ungefär från 1400 CE till omkring 1800 e. Kr. Det föregicks direkt av en ovanligt varm epok, den så kallade medeltida värmeperioden. Lilla istiden hade allvarliga ekonomiska, sociala och politiska inverkan på Europa, och det har varit ett ämne för omfattande studie som följd. Tillsammans med andra variationer i klimatet kan den lilla istiden också ge ledtrådar om globala klimatutvecklingen.

Under den lilla istiden sjönk temperaturen på norra halvklotet till ovanligt låga nivåer. Dessa temperaturen sjunker åtföljdes av svår väder som kraftigt regn, snö, och mycket stränga vintrar. Översvämningar, särskilt havet översvämningar, var ett stort problem under den lilla istiden, och det fientliga klimatet har haft en direkt inverkan på lönsamheten av grödor i hela Europa. Några år i den lilla istiden präglades av extremt dåliga skördar, vilket resulterar i böljorna av problem som spred sig till alla nivåer av samhället. När en skörd minskar, den pressar ner kostnaden för den dyker upp. Detta tenderar att ha en negativ inverkan på en ekonomi, eftersom människor i de lägre divisionerna samhällets kamp för att undvika mat. Svält och allvarliga hälsoproblem har samband med den lilla istiden, med vissa länder med mat upplopp och revolutioner i samband med tillgång till material som behövs för livet. Lilla istiden haft stor inverkan på många nordliga samhällen, som åberopas för dessa grödor att hålla djur över vintern, samt för livsmedel.

Många samtida observerade vädret förändringarna i samband med Lilla istiden och kommenterade dem. Floder som inte normalt fryser blev täckt med is på vintrarna, skrev till exempel, och människor om ökad regn, hagel, och andra konstiga väderhändelser. Vissa historiker tyder på att den korta istiden har även haft en inverkan på konst, med mer snörika, mörka teman som förekommer under den lilla istiden än tidigare.

Klimat ändra på jorden tycks gå i cykliska mönster, med korta perioder av uppvärmning och kylning som subtilt förändra livet på jorden. Undersökning om den lilla istiden har föreslagit att det berodde på naturliga faktorer, såsom minskad solaktivitet och ökad vulkanisk aktivitet, vilket skulle ha bokstavligen förmörkade himlen, sänka tempe. De stigande globala temperaturerna i slutet av 20-talet skiljer sig markant, eftersom de tycks orsakas av omfattande mänsklig verksamhet, och temperaturen förändras så dramatiskt snabb att det är en anledning till stor oro.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.