Vad var det gröna Sahara?

Medan moderna människor tycker om Sahara som en stor och förbjuder öken under en kort period i historien, var det faktiskt mycket trevlig. Från ca 10. 000 f. Kr. till 4000 f. Kr. , var Sahara frodig, grön och bördig, med en kort period av torrhet från ca 8. 000 till 7. 000 f Kr. Denna period i öknen historia är ibland kallas "gröna Sahara" eller "Green Period. "

Arkeologer har alltid varit medveten om att klimatet i Sahara har radikalt förändrats genom historien. Mineralfyndigheter i öknen angivna spår av sjöar och floder, till exempel, och rester av växt-och djurliv har också hittats i Sahara, vilket indikerar att miljön var en gång mer gästfria. År 2000, ett gäng arkeologer jakt efter dinosaurier ben snubblat över en kyrkogård i Niger, och insåg att de hade funnit spår av en civilisation som hade bott i det gröna Sahara.

Flera faktorer ledde till bildandet av Gröna Sahara. Sahara har varit en öken under en mycket lång tid, men omkring 10. 000 f. Kr. , jordens omloppsbana vinglade lite, orsakar en förändring i vädermönster. Den monsuner som skölj södra Afrika idag flyttats upp, hälla vatten på Sahara, där det bildas vatten. Växter bosatte sig i, dra nytta av den fuktiga miljö, och de följdes av djur och människor som etablerade livlig civilisationer. När vädermönster förskjutits igen, återvände Sahara till en öken kortfattat innan miljövänligare gång. Ca 4000 f. Kr. , blev Sahara öknen en gång, och nu är snabbt växande, berodde på en mängd faktorer.

Två separata mänskliga civilisationer tycks ha bott i det gröna Sahara. Första levde från ca 10. 000 f. Kr. till 8000 f. Kr. , under den första perioden av grönare, och den andra flyttade in under den andra gröna perioden. När människor levde i den gröna Sahara, lämnade de ett antal arv efter, såsom jakt instrument, spår av textilier och konstverk, och gravplatser. Flera gravplatser bära höga halter av pollen, vilket tyder på att folk begravdes på sängar av blommor.

Arkeologer fortsätta att samla in bevis om Gröna Sahara och de människor som bor där, med mycket av detta bevis som kommer från extremt isolerade och svåra områden i öknen. Dessa finner tydligt hur jordens klimat har förändrats, och hur klimatförändringar kan förändra den mänskliga civilisationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.