Vad är kiselgur?

Medan science fiction-författare skulle kunna tyda på att fyndet är bäst att klona dinosaurier, visar kiselgur oss att fossiler har ett stort antal användningsområden i det dagliga livet. Kiselalger är små, encelliga alger som finns i plankton. Kiselgur är ett fint, vitt, kristallint pulver som består av fossila skal av kiselalger. Lätt, sandig och porös, finner kiselgur en överraskande mängd användningsområden.

De flesta människor kan associera kiselgur med dess användning i simbassäng filter. Strukturen på den fossila kiselalger i kiselgur liknar små svampar med många öppningar. Med så många platser för partiklar att fastna, gör kiselgur utmärkt filtermaterial. Förutom simbassänger, kan kiselgur användas för att filtrera dricksvatten, öl och sirap. Kemister använder också kiselgur att filtrera partiklar ur vätskor. Den tråkiga karaktär kiselgur gör den användbar som en polish. Det är inte giftig, så den kan användas som en ingrediens i tandkräm, eller att rengöra metall produkter, även de som används med mat. Det är ett naturligt förekommande mineral med mycket låg effekt på miljön, och det är säkert att använda runt människor och djur. Även om det är giftfri, bör människor aldrig försöka behandla sig med kiselgur, antingen externt eller internt. Läkare använder en speciell medicinsk kvalitet av kiselgur i fall där det används på patienter. De nötande kvalitet kiselgur också gör det säkert men effektivt insektsmedel. Den kiselgur skrapar skyddande yttre skalet av insekter. Utan denna skyddande skikt, insekterna torkar snabbt upp och dö. Kiselgur kan användas för att avlägsna yttre parasiter från människor och djur, och kan spridas på grödor för att döda insekter utan farliga kemikalier. Vissa jordbrukare lägga till ännu en mycket liten mängd kiselgur deras boskap har foder för att kontrollera inre parasiter.

Kiselgur höga porositet gör det mycket absorberande. Vätska absorberas snabbt och fångade av alla små porer i kiselalgen s skal. Detta gör att absorbera kiselgur en viktig ingrediens i vissa märken av kattsand. Det används också för att städa upp spill, särskilt av farliga eller giftiga kemikalier. När den kemiska absorberas fullständigt i kiselgur, är det förhindras från att sprida sig och kan lättare avlägsnas.

Verkligen en under-uppskattat ämne, kiselgur utför en rad olika uppgifter. Det fungerar redan som en säker insekticid, ett effektivt filter och ett spill renare. Vem vet vilka andra använder människor kan hitta dessa ödmjuka fossiler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.