Vad är ett saltvattensakvarium?

Ett saltvattensakvarium är en innesluten vattenmiljön inom vilka marina växter och djur bibehålls. Egenheter och begränsningar av havsvattnet, tillsammans med speciella behov av marina växter och djur, göra ett saltvattensakvarium mycket svårare att underhålla än en typisk sötvatten akvarium. Men även de mest die-hard förespråkare av sötvatten akvarier erkänna att sötvatten fiskar och andra havsdjur blek bredvid den spektakulära utseende många av deras saltvatten släkt. Dessutom att det är mycket varierat med saltvatten varelser kan hållas i akvarier betydligt större än vad som kan hållas i de flesta sötvatten inställningar. Det bör noteras att saltvatten livet, kräver största noggrannhet och underhåll. Det finns naturligtvis praktiska gränser för saltvatten akvarier, även för dem med extremt hög budget. Open-vatten och öppet hav miljöer är ganska opraktisk och nästan omöjligt att återskapa i ramarna för ett hem akvarium. Dessutom kan det vara lika svårt att få varelser som lever i sådana miljöer. Det är dock möjligt att återskapa ett tropiskt korallrev i sitt eget vardagsrum, fylld med koraller, havsanemoner och maskar fjäder, och även dessa esoteriska och mer underhåll-intensiva varelser som blötdjur, seasnakes, räkor och octopi. En saltvattensakvarium kräver inget mindre än en utmärkt filtrering setup. Dess vattenförvaltning program måste följas strikt också. Havsvatten innehåller mer upplösta fasta ämnen och mineraler än gör sötvatten och marina fiskar, ryggradslösa djur och växter är mycket känsliga för förändringar i vattnets kvalitet och temperatur än deras motsvarigheter sötvatten. Dessutom innehåller en mängd havsvatten mindre syre än en jämförbar mängd sötvatten, begränsa antalet marina varelser som kan hållas per liter vatten. Därför vatten variabler såsom salthalt, alkalinitet, temperatur, nitrat, nitrit, kalcium och pH-nivån måste följas noggrant. Till stöd för detta, måste effektiva filtrering mekanismer såsom vått och torrt filter, tårtspadar protein och tillhörande utrustning användas. Vattnet bör också hållas så rena som möjligt och därför ändras ofta och ersättas med konditionerad vatten.

Belysning är anställd för att hjälpa vattenlevande växter ger näring åt sig själva och att ta fram det bästa utseende tankar invånare. Många typer av lampor finns tillgängliga, till exempel lysrör, lysdiod (LED), metallhalogen och aktiniska ljus.

Ett saltvattensakvarium som finns i ett kallare klimat kan också innebära att någon värme mekanism, särskilt om de djur och växter som hålls i dem kommer från varmare områden. Uppvärmning akvariet är nödvändig för att hålla vattnet temperatur på en beboelig nivå. Som med vattenkvalitet, både belysning och värmesystem måste upprätthållas med största omsorg för att hålla saltvattensakvarium invånare lyckliga och friska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.