Vad är ett bakhåll Predator?

bakhåll rovdjur är en köttätande varelse som är beroende av bedrägeri för att fånga be. Snarare än stalking som ett lejon, en grupp jakt som schimpanser, eller förlita sig på styrka eller snabbhet, bakhåll rovdjur ofta kombinerar kamouflage med snabba utbrott av rörelse till attack bedja. Många arter anses bakhåll rovdjur, inklusive några fiskar, ödlor, spindlar, och även däggdjur.

Camouflage, förmågan att smälta in i miljön, brukar anses vara en defensiv djurs förmåga. Rådjur, till exempel, är född med en vit-prickig beläggning som så småningom att försvinna, ge dem ett visst skydd mot rovdjur i närheten. I bakhåll predation, fungerar kamouflage motsatta sätt. Blandning i miljön gör det möjligt för rovdjur att förbli osynlig för sitt byte tills det är för sent att fly.

Fisken Världen ger många exempel på denna typ av predation. Den Stonefish, en av de giftigaste fisk i världen, ligger på rev eller havsbotten, ser exakt ut som en sten. När byte simma upp till "rock, biter" den Stonefish helt enkelt ner på dem. Trots den höga toxicitet i sin taggar vidhåller detta bakhåll predator en kost huvudsakligen innehåller små fiskar, räkor och små kräftdjur.

Flundror är en annan fisk som använder bakhåll taktik för att fånga deras måltider. Dessa plattfiskar, finns i hela många hav i världen, men du kanske måste titta svårt att hitta dem. Genom snuggling precis under det översta lagret av havsbotten sand eller småsten, flundra är nästan helt osynlig. När bytet landar på dem eller över dem, tar bakhåll rovdjur sin chans att gå och vanligen slutar upp med middag.

Vissa arter av orm anställa ofta bakhåll predation att livnära sig själva. Den afrikanska bush Viper använder sin klargröna färg imitera vinstockar, och kommer ofta att dra sig ur lågt hängande grenar av träd för att fånga byten. Det breda-headed orm i Afrika använder sina hem som sitt kamouflage. Denna pension orm kommer ofta dra sig tillbaka till en favorit sten grotta eller ihålig stock i veckor eller månader för att gömma sig för andra rovdjur, men kommer att äta något critter oförsiktiga nog att skriva in sitt beskydd. En enorm bakhåll rovdjur är farliga och lömska krokodil. Dessa oerhört starka kräldjur kan hoppa upp ur vattnet för att göra allvarliga skador på stora byten, men deras typiska jakt stil är mycket mer subtilt. Återstående orörlig, kommer krokodilen flyter i vattnet eller sola på stranden, lätt förväxlas med en livlös log. Om ett djur vandrar nära nog en enda knäppa i käkarna brukar räcka för att döda den. På land kommer krokodilen låg ibland fortfarande med munnen öppen, så att man dum små djur att vandra rakt in i dem.

Ambush rovdjur taktik är en intressant motsägelse, eftersom många av de djur som anställer dem har andra starka jakt förmågor. Det kan tyckas lat, när ett djur har rätt till en krokodil eller giftet från en Stonefish, att bara ligga runt och vänta på småvilt. Men kompetens ett bakhåll rovdjur utrymme för djuret att spara energi, en utmärkt skicklighet överlevnad i en värld där jakt kan vara svårt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.