Vad är en hydrothermal vent?

1977 djuphavslevande submariners från Woods Hole Oceanographic Institution som var kartlägga havsbotten kom över en häpnadsväckande upptäckt: en hydrothermal vent, sjuder av liv. En hydrothermal vent former när det finns sprickor i jordens yta under vatten genom vilka magma och lava kan sippra. Även om forskarna hade gissat att hydrotermiska skorstenar fanns, bekräftade denna upptäckt hypotesen, och avslöjade att hydrotermiska skorstenar varit värd för ett stort antal extremophilic livsformer, som trivdes i den hårda miljön längs havsbotten. Sedan 1977 har en liten grupp forskare fortsatt att studera dessa ovanliga och fantastiska sammanlänkade kolonier av unika organismer. Den vanligaste platsen för en hydrothermal vent är längs mitten ocean åsar, eftersom det är där tektoniska plattorna separering och bildar ny havsbotten. Intensivt kallt, mycket tryckvatten som ligger nära den sipprar fryspunkten i små sprickor, där det kommer i kontakt med extremt varmt smält berg. Temperaturen på vattnet snabbt upphöjd till 750 grader Fahrenheit (400 grader Celsius) eller mer, och sprutade tillbaka ut i sprickan för att bilda en plym av mycket mineraliserat material. Vattnet i en hydrothermal vent faktiskt inte koka, eftersom trycket från havet höjer kokpunkten, men bedriver lösta mineraler, särskilt sulfider, skapar ett mycket synligt varmvattenberedare. Detta plym gör en hydrothermal vent mycket lättare att hitta, när forskarna vet vad de letar efter.

Många hydrotermiska skorstenar skapa torn av mineraler där de kommer i kontakt med intensivt kallt havsvatten, och dessa pålar spela värd att chemosynthetic bakterier, som är beroende av materialet i mineraliserade plym för energi, snarare än solljus. När forskare kunde bevisa att chemosynthetic bakterier verklighet så tog det frågor om livet på jorden och andra planeter, och föreslog att det kunde finnas kolonier extremophilic organismer på andra platser på jorden, eller i solsystemet i allmänhet. Att allt liv på alla runt en hydrothermal vent is amazing: temperaturskillnader är extrema, och trycket är enormt.

Större organismer runt hydrotermiska ventilen i sin tur byte på de mindre och skapar en unik livets väv djupt under havet. Några av de större djuren finns på hydrotermiska skorstenar omfatta bisarra ser röret maskar som saknar tarmsystem egna och är beroende av symbiotiska bakterier att ge sin näring, och jättemusslor. Miljön runt ett hydrothermal vent är rik med material, varav många är också värdefulla för människor, men det är osannolikt att hydrotermiska skorstenar någonsin kommer att utnyttjas för sina resurser. Förutom att vara ytterst känsliga miljöer, är de också extremt svårt att få, och kan ge värdefulla tjänster till miljön. Till exempel är chemosynthetic bakterier används för att bidra till saneringen kemiska utsläpp, omvandling av farliga material som vätesulfid till energi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.