Vad är en Saber-Toothed Cat?

Saber-tandad katt ", även kallad saber-katter tand eller saber-tand tigrar, är en generell term för att beskriva många arter av hund eller katt-liknande djur som oberoende utvecklats lång, imponerande och formidabelt ännu bräckliga hörntänderna så länge som 20 cm (8 tum). Saber-tand katter utvecklades i mitten av Kenozoikum, cirka 40 miljoner år sedan, och levde fram till slutet av Pleistocene extinktionerna så sent som 9000 år sedan. Den sena pleistocen utdöenden, då många djur har utplånats inklusive mammutar, förfärliga vargar, short-faced björnar, och många andra, tros vara beror på mänsklig jägare.

Mest saber-tand katter var medlemmar av familjen Felidae (underfamilj Machairodontinae), det riktiga katter, men andra saber-tooth kattlika djur fanns i de familjer Hyaenodontidae (hyenor), och Nimravidae (en utdöd ordning däggdjur rovdjur), samt två familjer pungdjur rovdjur. Den mest kända och prototypiska exempel på en sabel-tand katt var arten Smilodon , som levde i Nord-och Sydamerika mellan 3 miljoner och 10. 000 år sedan, och som många fossil har hittats.

På 200 kg (450 pounds) och med en kort svans, starka ben och muskulös långa hörntänder, och en björn-liknande bygga, Smilodon skulle ha varit en vildsint rovdjur. Saber-tooth katter har konkurrerat med ödesdigra vargar och andra hunddjur rovdjur över de många stora bytesdjur som levde i Amerika under pleistocen, såsom hovdjur och bison. Rovdjur såsom saber-tooths sannolikt bidragit till utrotning av de sydamerikanska "Terror Birds" två miljoner år sedan, när Panamanäset anslutna Nord-och Sydamerika under ett evenemang som kallas Great American Interchange.

Smilodon californicus , är en art i saber-tooth katt, känd som staten fossila Kalifornien. Tusentals skelett har grävts fram ur La Brea i Los Angeles. Baserat på analys av fossil, forskarna tror att saber-tooth Kattens stil dödande inblandade hoppar på baksidan av större djur och bryta halspulsåder. Den hårda hud och fett lager av djur som levde under denna tid kan ha bidragit till utvecklingen av den imponerande saber-tand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.