Vad är en Naked Mole Rat?

En naken mullvad råtta är en mycket ovanlig gnagare hemma i öknarna i Östafrika. Den lever i hålor och har utvecklat ett antal drag att existera i sin utsatta miljöer. The Naked mole rat är hårlösa och nästan kallblodiga, och dess hud inte registrera smärta. Sina tänder växa utanför munnen så att man kan använda dem för att gräva utan att intaget av smuts. Mest ovanliga av allt, är de nakna mole rat eusocial, ett drag som delas av endast en andra däggdjur, de Damaraland mole rat.

Naked mole råttor är vanligtvis tre till fyra inches (åtta till tio cm) lång och väga ungefär ett ounce (30 g). Varje koloni har en drottning, som är ungefär dubbelt så stor som typiska mol råttor. Kolonier består av cirka 75 till 80 mol råttor lever i upp till två eller tre miles (tre till fem kilometer) i tunnlar. Naked mole råttor äter de huvudsakligen stora knölar de finner underground. De äter bara insidan av tuber, och skinn som de lämnar bakom låta växterna att regenerera.

Eusociality, en social struktur vanligare hos insekter, främst myror och bin, bygger på de flesta av kvinnorna i invånare ger upp sin reproduktiva förmåga att ta hand om avkomman av en enda hona, drottningen. En till tre hanar parar sig med drottningen, och resten av kolonin är specialiserade arbetstagare som kan till exempel gräva tunnlar, foder avkomma, eller försvara kolonin från rovdjur. Drottningen naked mole rat liv för ungefär 15 till 18 år och ersätts med en annan dam på hennes död. Hon ger en kull normalt i tre till twelve unga varje år. Andra mole råttor kan leva 20 år i vissa fall.

För att leva i ett syrefattigt underjordisk miljö, naken mullvad råttor har små lungor och blod är otroligt effektiva på att absorbera syre. De inte kan reglera sin kroppstemperatur till den punkt där nästan kallblodiga, och deras ämnesomsättning är långsam, till skillnad från de flesta däggdjur av sin storlek, för att spara syre. De kan också minska deras ämnesomsättning med upp till 25 procent under perioder av svält, vilket kanske förklarar deras livslängd.

Naked mole råttor saknar också en signalsubstans som kallas substans P i deras hud. Denna signalsubstans, gemensam för de flesta däggdjur, skickar smärtsignaler till centrala nervsystemet. Det har föreslagits att naken mullvad Råttor utvecklade denna anpassning eftersom deras begränsad syretillförsel orsakar syror för att bygga upp sina vävnader, vilket skulle orsaka smärta om djuren hade substans P.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.