Vad är en Dobermann?

Dobermann är en medelstor-stor hund med en kraftfull bygga och ett glatt utseende. Doberman Pinschers har en bred bröstkorg och kort, grov-textured päls. Den Dobermann har traditionellt använts som vakthund, men i dag är för det mesta hålls som lojala och skyddande sällskapsdjur. Den korta, eller kuperad, svans och stack, eller beskäras, öron är båda mycket utmärkande egenskaper av elegant eleganta utseende Dobermann. Men eftersom dessa funktioner inte är naturliga och måste göras kirurgiskt, svanskupering och öra beskärning är olagliga i ett fåtal länder. Öra beskärning görs mellan sju och nio veckors ålder och svanskupering måste göras snart efter Dobermann födelse. De som föredrar dessa kirurgiska ingrepp hävdar att de är nödvändiga för att hålla distinkta utseende av rasen.

Coat färger Doberman Pinschers varierar. Black and tan eller svart och rost är de vanligaste Doberman färger, men röd, fawn och blå Doberman Pinschers också förekommer. Men är fawn och blå vanligen inte erkännas som godtagbart färger för rasen och vanligtvis avskräckta av många uppfödare. Orsaken är att en hög andel blått och fawn Doberman Pinschers kan få alopeci färg utspädning.

Färg utspädning håravfall är en ärftlig sjukdom där håravfall är förknippade med päls färg. Även om andra hundraser med fawn eller blå rockar är mottagliga för sjukdomen, är Dobermann i särklass mest sannolika rasen ha det. I färg utspädning alopeci, hårsäckar går sönder på grund av inkonsekvenser och hudinfektioner uppstår sannolikt också.

Dobermans sägs vara hög energi hundar som är både skyddande och mild av naturen. Många Doberman Pinschers tål katter och andra hundar och rasen anses ofta vara ett bra val för familjer med småbarn. Det kan inte nog understrykas att Dobermann är mycket energisk och behöver mycket motion. Detta är inte den typ av hund som gör ett bra husdjur för dem som lever ett stillasittande liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.