Vad är en Bite Force Quotient?

En Bite Force Quotient (BFQ) är ett numeriskt värde som används för att representera bita kraft av ett djur, samtidigt som de faktorer som djurets storlek beaktas. Pure bita kraft data kan vara mycket intressant, men svårt att jämföra olika arter, med hjälp av en bit Force Quotient kan forskarna jämföra olika arter, och överväga hur och varför dessa djur har olika käke styrkor.

Klassiskt, bita kraft har fastställts genom att ta en torr käkbenet och använda det som en hävstång för att bestämma misslyckandet punkten på ben, med andra ord är ben används som ett påtryckningsmedel tills den spricker. Bettet kraft speglar det tryck som det tog att bryta käken. Det är också möjligt att använda levande djur för att samla in uppgifter, genom att få djuren att bita ned på föremål som har utrustats med tryckgivare. Dock är denna metod ofullständig, eftersom djuret inte kan bita med full styrka. När en Bite Force Quotient beräknas, forskare ta data bita kraft och att det vid sidan av djurets storlek, maximal storlek på sitt byte, och den typ av byte den förbrukar. All denna information är ansluten till en formel som genererar ett enda nummer som avspeglar bettet kraft med justeringar för externa faktorer. Dessa uppgifter kan sedan manipuleras på olika sätt att se på djuret världen med nya ögon.

Anmärkningsvärt pungdjuren verkar ha bland de högsta Bite Force kvoter i världen, tillsammans med Clouded leoparder och Tasmanian Devils, sköt djur som krokodilen direkt ur tävlingen. Dock en hög Bite Force Quotient inte nödvändigtvis betyda att ett djur kommer att göra mest skada, pungdjur som koalas kan ta stor skada för sin kroppsstorlek, till exempel, men de flesta skulle föredra en koala bett att ett lejon bita eftersom lejonen är så mycket större och mer kraftfull.

Genom att titta på data från hela världen, kan forskarna lära sig mer om hur djuren utvecklats, varför vissa djur har en så hög Bite Force Quotient, och varför andra inte jämförelsevis svag. Dessa data kan också samlas in för utdöda djur, om en ömtåliga käkbenet kan erhållas, vilket kan ge insikt i hur och när dessa djur levde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.