Vad är en Andalusier?

Andalusier är en av de äldsta raser av hästar i Europa. Bevis om tidiga rötter i den andalusiska återfinns i konstverk och målningar som går tillbaka till 20. 000 f. Kr. , och hästarna var som prisats för sin förmåga på slagfältet med 4. 000 f Kr. Den andalusiska anses vara en iberisk häst, tillsammans med Lusitano, men för att betraktas som en äkta andalusiska, måste hästen kommer från Spanien. I Spanien har en särskild stambok etablerats och en hel del arbete har gjorts för att säkra rasens renhet, som nästan dog ut på 1800-talet. En häst som har certifierats genom den spanska stamboken är känd som en Pura Raza Espanola (PRE), ett "rent spansk Horse" en sällsynt skillnad. Hästar som inte klarar normerna i den spanska stamboken genom ofullständig färg eller konformation är känd som andalusier, utan PRE åtskillnad, även om de fortfarande många av de kvaliteter som en PRE häst.

Normalt är andalusier grå, svart eller kastanj. Majoriteten av andalusier är grå, eftersom denna färg har valts ut för under århundraden. Hästarna har långa, flytande och svans, tillsammans med en energisk, hög förstärkning gång vilket gör dem idealiska för dressyr. Den kompakta, kraftfulla kropp en andalusiska kan bära hästen för miles med en skicklig ryttare och andalusier är också mycket intelligenta hästar. De har blivit älskad som ras, eftersom andalusier är också mild, kärleksfull och patient med deras ryttare, när de har välutbildade.

Flera raser av hästen troligtvis påverkat utvecklingen av den andalusiska, inklusive Celtic och arabian hästar. Slutresultatet var dock en distinkt ras som varit särskilt värdefullt ursprungligen som ett krig häst. Den andalusiska är stadig och det är osannolikt att blyg i kaotiska situationer, och grekiska och romerska krigare båda sökt efter rasen. Under medeltiden ansågs den andalusiska vara hästen av kungar, och användes också som en dam gångare, tack vare det vackra och mildhet av de klassiska andalusiska. Idag finns ett begränsat antal rena andalusier existerar, men uppfödarna gör ett försök att öka de tillgängliga siffror, eftersom hästarna är i hög efterfrågan.

Förutom framträdanden i dressyr ringen, är andalusier också används för tjurfäktning, hoppning, fälttävlan och nöje ridning. Den stabila typen av hästar gör dem idealiska för familjer med barn, andalusierna har tålamod med unga ryttare. Många ryttare som arbetar med andalusier är mycket ägnas åt rasen, och arbetar med stuterier att upprätthålla blodsband.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.