Vad är Watermelon Snow?

Watermelon snö är snö som har blivit missfärgade på grund av närvaron av kall-älskande alger, särskilt Chlamydomonas nivalis , en alg med en särskiljande rosa till röd färg. När denna organism colonizes en del av snö, verkar snön rosa till röd, beroende på hur komprimerade det är, och det även har en svag doft vattenmelon. Vattenmelon snö tenderar att framträda på hög höjd, och det finns över hela världen, även i regioner där snö förekommer säsongsmässigt, snarare än året runt.

Folk har märker vattenmelon snö i tusentals år. De gamla grekerna, till exempel förbryllad över detta fenomen, liksom 19th century upptäcktsresande i den nya världen, som konstaterade att det underliga röda färgen beror på närvaron av järn. Endast med hjälp av mikroskop har folk insåg att vattenmelon snö orsakades av en levande mikroorganism. Förekomsten av kall-älskande alger föreslog också att andra extremophilic organismer en dag skulle kunna upptäckas, och detta visade sig vara fallet, vilket visar att livet kommer att frodas nästan var som helst, om de ges en chans att göra det. Den röda färgen är inte bara för utseende. Den karotenoid pigment som förvandlar algerna rosa hjälper till att isolera den från kylan, och att den skyddas från skadlig UV-strålning. De bevis som tyder på att algerna egentligen colonizes marken, och när den blir täckt med snö, det sakta arbetar sig upp till ytan, skapa slingor, gropar och fläckar av rödaktig färg i snön. Vattenmelon snö kan ibland sträcker sig över ett mycket stort område, vilket skapar en mycket iögonfallande. När folk går på vattenmelon snö, de komprimera alger, vilket resulterar i en djupare röd färg. De också plocka upp färgen på sina skor och pantlegs, lämnar ett spår av rosa fotspår i snön tills alla alger har skråmat bort sina kläder och skor. Eftersom vattenmelon snö är så visuellt särskiljningsförmåga, blir det ofta ett samtalsämne på vandringar, inte minst eftersom det ser ut som makaber resterna av en klättrande olycka.

Tekniskt är vattenmelon snö ätlig. Däremot kan snön lätt förorenade med bakterier och alger som inte är säkra att äta, och äta stora mängder vattenmelon snö kan leda till intestinal nöd. Därför äta denna missfärgade snö rekommenderas inte, men folk intresserade av vetenskap kanske vill samla in ett litet urval för att undersöka under mikroskop hemma. Förstorad, det alger som orsakar den speciella röda färgen är faktiskt ganska söt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.