Vad är New Madrid fel?

New Madrid Fault ligger nedanför Mississippi River Valley i mellanvästern USA. Det är en del av den nordamerikanska tektoniska plattan och det stora felet bland fyra, som ligger i denna region. Det är ännu inte bekräftat om dessa fel skär eller är unika för varandra.

Fel resultat från sprickor och raster i klippformationer. Dessa fel ökar seismisk aktivitet och orsakar återkommande jordbävningar händelser. Fram till början av det 21-talet fick New Madrid Fault föga vetenskaplig uppmärksamhet. Det finns få uppgifter om detta eller något av de fel som ingår i denna seismisk zon, som omfattar Illinois, Missouri, Arkansas, Tennessee och Kentucky.

Det är svårt att dechiffrera New Madrid Fault eftersom dess beteende är unik jämfört med andra platser runt om i världen. Det är också en betydande avstånd från konkurrerande tektoniska plattorna som tidigare har ansetts vara en viktig orsak till den seismiska aktiviteten. är New Madrid Fault största verksamhet ligger 3 till 15 miles (5 till 25 km) under ytan av jorden. Verksamheten är unik i att jordbävningar är känt hundratals, ibland tusentals miles away från epicentrum, och är därför mycket värre. Anledningen till ett så brett utbud påverkas är att hundratals miles av berggrunden under stora delar av centrala och östra USA är mycket styv och mycket mindre brister. Detta starkare, inte absorbera mer kontinuerlig jorden inte vågorna. Som ett resultat ger detta vågorna att resa längre. En jämförbar storlek jordbävning skulle göra betydligt större skada om det är beläget på New Madrid Fault vsSan Andreas Fault.

The New Madrid Fault är mest känd för 1812 jordbävningen, vilket är den starkaste jordbävningen som någonsin uppmätts i modern tid i kontinentala USA. Det beräknas ha mätt 8,0 på Richterskalan. Den föregicks av tre jordbävningar med magnituder större än 7,0. Alla fyra jordbävningar ägt rum inom tre månader mellan 1811 och 1812. Den starkaste av dessa händelser var kändes så långt bort som New England. Intensiteten i att jordbävningen orsakade Mississippifloden att köra bakåt i tre dagar, skapa permanenta sjöar och förändringar kurs i själva floden. Medan nya sjöar bildas, såsom Reelfront Lake, var andra sjöar permanent dräneras.

Vissa beräkningar lade New Madrid Fel i fara starka, skada jordbävningar, som mäter över 7,0 storleksordning vart 300 till 500 år. Annan forskning tyder på en mycket kortare tidsram. Man uppskattar att det finns cirka 150 skalv per år i denna region. Över 4000 jordbävningar har identifierats sedan 1974.

vetenskapliga opinionen varierar om framtida verksamhet i New Madrid Fault. De flesta tycks vara överens om att det finns en 90% chans att ett jordskalv på mellan 6,0 och 8,0 omfattning fram till år 2040. Byggnormer och jordbävningen försäkringsskydd har betydligt blivit allt viktigare för alla Mellanvästern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.