Vad är Mid-Ocean Ridge?

Mittoceanisk rygg är världens längsta bergskedja, även om det är under vatten. Det är en kontinuerlig hav ås som sträcker sig genom alla världens hav, inklusive Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen, Norra och Södra oceanen. Den finns längs gränsen Kontinentalplatta. I själva verket det enda skälet till att Mittoceanisk rygg existerar beror på brister i jordskorpan på tallrik gränssnitt som tillåter vulkanisk aktivitet. Den vulkaniska aktiviteten genererar magma, som kyler ner för att bilda denna kontinuerliga intervall ubåt berg.

Består av en kontinuerlig bergskedjan med fyra framträdande förgreningar intervall, den Mittoceanisk rygg har en sammanhängande längd på 40. 400 mil (65. 000 km). Den totala längden av systemet är 49. 700 mil (80. 000 km). The mid-ocean ridge har en genomsnittlig höjd av ca en mil. Eftersom det finns i allmänhet endast i de mörkaste och djupaste delar av världshaven, var Mittoceanisk rygg inte upptäcktes förrän 1950-talet. Det första segmentet på att bli upptäckt var Mid-Atlantic Ridge, som är den mest kända delen av mid-ocean ridge. Först trodde man att en lång sammanhängande nedsänkt bergskedjan var bara en atlantisk fenomen, tills vidare undersökningar visade delar av åsen världen. Tidigare har den längsta kända bergskedjan i världen var Anderna i Sydamerika, med en längd på 4. 400 miles (7. 000 km).

Nu vet forskare att mid-ocean serien är ständigt bildas av ett fenomen som kallas ocean spridas, om konvektiva strömningar magma i manteln push vulkaniska material upp genom olika avgränsningar mellan tektoniska plattor. Ocean sprida pressar marginalerna för Oceanic tektoniska plattorna under kontinentalplattorna, en process som kallas kontinental subduktion. Marginalerna för dessa plåtar är subducted i mantel, där de smälter. På grund av denna process, The Oceanic tektoniska plattorna är alla relativt unga, under 100 miljoner år i ålder. Genom Radiocarbon dating olika delar av exponerade oceanisk platta, kan vi bestämma åldern på plattan och storleken och riktningen för spridning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.