Vad är Dendrokronologi?

Dendrokronologi är en vetenskap som omfattar studiet av tillväxtmönster ring i träd, och använda dessa växtmönster att upprätta en kronologi av datum. I vissa områden, fullt förankrat "kronologier varaktig tiotusentals år har fastställts av dendrochronologists, genom omsorgsfulla kontroller av stort antal träd och artefakter timmer. Använda Dendrokronologi, kan forskarna lära sig ett antal intressanta saker om naturen och människans historia.

Denna vetenskap bygger på det faktum att levande träd skapar distinkta skikt som kallas årsringar för varje år i livet, och att varje tillväxt ringen varierar i sammansättning och utseende, beroende på förhållandena vid tidpunkten för tillväxten. Under år av torka, till exempel kan en tillväxt ring vara extremt smal, vilket återspeglar det faktum att trädet inte växa så mycket, och i tempererade år kan en tillväxt ring vara fett, vilket återspeglar idealiska odlingsförhållanden för trädet.

Genom att titta på mönster av ringar i ett tvärsnitt av trädstam, kan en forskare lära sig mer om väderförhållandena att trädet bevittnade, och genom att analysera isotoper och mineralämnen från varje tillväxt ringen, är det ens möjligt att lära sig om vulkanutbrott och andra stora evenemang i området. Tree-ring dating kan ibland förklara subtila kulturella förskjutningar sporras av klimatförändringarna, vilket gör det intressant att antropologer och arkeologer och forskare som är intresserade av miljö och klimatförändringar. Samtidigt studerar ett enda träd kan säkert vara intressant, ligger den verkliga vetenskapen Dendrokronologi jämföra träd mellan generationer, med en tydlig tillväxt ring som en markör för att skapa en tidslinje. Om till exempel, skapades 1873 en karakteristisk tillväxt ring, kunde forskare konstatera att ringen i timmer från ett träd som växte 1. 776-1. 897 och ett träd som växte från 1849 till 1913, och därigenom skapa en tidslinje från 1776 till 1913. Genom att leta efter en annan tydlig tillväxt ring, säg, 1812, kunde forskaren gå längre tillbaka med en äldre träbit eller trädstam, och så vidare.

En dendrochronologist kan använda avverkat timmer i bostäder och andra strukturer för Dendrokronologi studier, tillsammans med hela trädstammar, fossil och levande träd. Genom att studera mönstret av trädet ringar, kan forskarna lära sig mer om klimatförändringar, och hur subtila ändringar kan påverka den naturliga miljön. Dendrokronologi är en särskilt givande studier i öken förhållanden, där miljön bevaras trä artefakter, vilket kan förklara varför vetenskapen ursprung i Arizona.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.