Vad är Demodectic Mange?

Demodectic mange är ett gemensamt utbud av skabb oftast ses hos unga hundar. Det är också känt som röda mange, mange valp och follikulär mange, och är orsakad av Demodex canis kvalster. Dessa hud kvalster lever främst i hårsäckar, och de flesta är ofarliga.

Skin kvalster av olika sorter lever på de flesta däggdjur, inklusive människan, utan att orsaka någon form av irritation. De är mindre än 1 /100 av en tum lång, (ca ,25 mm. ) Och är omöjliga att se utan att använda ett mikroskop. Demodex canis kvalster likna små alligatorer, och lever cirka 25-30 dagar. Under den tiden mogna de, mate, och lägga ägg som kommer att leda till nästa generation av kvalster som lever på värdorganismen. De kan bara överföras genom direkt kontakt från en hund till en annan, eftersom de inte kan överleva på andra arter eller stänga av den mottagande organet. I de flesta hundar orsakar Demodex canis kvalster inga problem, och hunden, och hundens ägare, inte ens inser att kvalster är där, eftersom kvalstren inte är ett problem för friska, äldre hundar . De hundar som har problem med kvalster är de som har låga nivåer av immunitet, vilket mestadels påträffats hos valpar, äldre hundar och hundar som har sjukdomar såsom Cushings eller hjärtmaskar, eller till och med cancer. Valpar oftast få demodectic mange efter att bli smittade med kvalster från sin mor. I de flesta fall, hundar med demodectic mange bara ett fåtal isolerade skador på deras kroppar. Dessa skador är små, och anses allmänt runt ansiktet och korsryggen. I ett litet antal fall finns det flera större skador, möjligen som täcker hela kroppen på valpen om den är allvarlig nog. De vanligaste tecknen på demodectic skabb är håravfall, fet eller fuktig blick och röda, knaprig hud. Inte alla fall orsaka klåda, som vanligtvis förknippas med skabb.

Många fall av demodectic skabb hos valpar kommer att läka sig vid den tidpunkt då valpen är tre till sex månaders ålder, vid vilken punkt immunsystemet har mognat till den punkt där den kan hantera Demodex kvalster. Det finns dock vissa fall som kräver behandling. Det vanligaste sättet att behandla denna typ av skabb är genom lokala krämer, dipp, och schampo att bli av med kvalster. Det två vanligaste typerna av dessa tvättar innehåller antingen bensoylperoxid eller rotenone. Behandling Kurser som hålls vanligtvis två veckor, och stoppas en en hud skrapande visar att det inte längre finns några kvalster i huden. Under en kort tid, kommer huden läka, håret återföds ständigt, och hunden kommer att anses botade av skabb.

Demodectic mange kan också påverka katter Även om det är två olika arter av kvalster, Demodex cati och Demodex gatoi, som orsakar denna infektion hos katter. Symptomen är mestadels samma som hundens versionen av detta villkor med den huvudsakliga skillnaden är att skadorna är också ses vanligen på ben och kropp, istället för de flesta runt huvudet. Katter som har demodectic mange, som också kallas Demodikos i kattdjur är testade för diabetes, leukemi och andra förhållanden som kan äventyra en kattens immunförsvar. Behandlingen för katter är samma som för hundar, veterinärer kommer att ordinera en aktuell kräm, schampo eller ett dopp för att bli av kvalstren som orsakar tillståndet. Detta kommer att fortsätta tills katten inte längre har kvalster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.