Vad är Continental Rise?

kontinentala ökningen är en undervattensfarkost funktion nås mellan kontinentalbranten och Djuphavsslätt. Denna funktion finns över hela världen, och det utgör den sista etappen i gränslandet mellan kontinenter och den djupaste delen av havet. Miljön i den kontinentala ökningen är helt unikt, och många oceanografer studera det i stor utsträckning i hopp om att lära sig mer om havet och geologiska historia. Innan djupdykning i detaljerna i den kontinentala stiga, kan det hjälpa att få en snabb överblick över de viktigaste funktionerna på havsbotten, börjar med kontinentalsockeln, en relativt grunt vattenområde som utgör en övergång mellan de förhöjda land kontinenterna och det öppna havet. Vid ett visst djup, börjar kontinentalsockeln att sjunka kraftigt, bildar en funktion som kallas den kontinentala sluttningen. Till skillnad från kontinentalsockeln är kontinentalbranten ganska brant, och geologer misstänker att det kan markera en tidigare havsytan i jordens historia.

Längst ner i den kontinentala sluttningen, kommer man finna den kontinentala öka, en underwater kulle består ton ackumulerade sediment. Utöver den kontinentala stiga sträcker Djuphavsslätt, en extremt tunn yta av havsbotten som också är otroligt djup. Den Djuphavsslätt värd många unika livsformer som är unikt anpassade för att överleva på sitt kall, högt tryck, och mörka förhållanden. Hur platt Djuphavsslätt avbryts av massiv underwater bergskedjor nära den tektoniska gränserna för jordens plattor.

Bildandet av det kontinentala ökningen är en konstant och mycket långsam process. Floder och bäckar färd över land, plocka de upp sediment, silt, och ett sortiment av andra material, som gradvis genomförs till havs. Vissa av dessa sediment bosätta sig på kontinentalsockeln, men andra glida ner kontinentalbranten att bilda den kontinentala stiga. Kontinentala ökningen är ofta mycket näringsrikt, på grund av det sediment som den innehåller, och det kan locka ett sortiment av seimsisk varelser letar efter mellanmål.

Dessa havsdjur i sin tur bidrar mer sediment. Under årtusenden, tar kontinentala stiga på formen av en tät kil av material som har bosatt sig på botten av kontinentalbranten, likt detritus som travar fram på basen av en klippa. Funktionen heter eftersom det skapar en karakteristisk plötslig ökning av havsbottnen som är mycket utmärkande på radarskärmarna används av fartyg. Det varnar fartyg till det faktum att de närmar kontinentalsockeln, vilket tyder på att marken kan inte vara alltför långt borta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.