Vad är Butterfly Effect?

The Butterfly Effect är en term som används i Chaos Theory för att beskriva hur små variationer kan påverka stora system och komplexa system, som väderförhållanden. Termen Butterfly Effect har tillämpats i Chaos Theory som tyder på att vingen förflyttningar av en fjäril kan få betydande återverkningar på vindens styrka och rörelser hela vädersystem i världen, och teoretiskt, skulle kunna orsaka tromber runt halva jordklotet.

Vad Butterfly Effect tycks ståndpunkten, är att scenariot med beteendet hos alla stora system är praktiskt taget omöjligt om man kunde ta hänsyn till alla små faktorer, som kan ha en minut inverkan på systemet. Alltså stora system som väder fortfarande omöjligt att förutse eftersom det finns för många okända variabler att räkna.

Termen "Butterfly Effect" tillskrivs Edward Norton Lorenz, en matematiker och meteorolog, som var en av de första förespråkarna för Chaos Theory. Även om han hade arbetat med teorin för cirka tio år, med den viktigaste frågan huruvida en måsar "flygel rörelser förändrar vädret ändrade han till den mer poetiska fjäril 1973. hade titeln Ett tal han höll, "Har Flap of a Butterfly's Wings i Brasilien kvitta en tornado i Texas. Egentligen karl vetenskapsman, skapade Philip Merilees titeln. Lorenz hade underlåtit att ge en titel för hans tal.

Begreppet små variationer producerar The Butterfly Effectfaktiskt är äldre vetenskap och finner sitt hem i science fiction. Författare som Ray Bradbury var särskilt intresserad av typernaproblem som kan uppstå om någon reste tillbaka i tiden, släpandeanakronismer. Kan små åtgärder som vidtagits tidigare dramatisktpåverka framtiden?

Fiktiva behandlingar av The Butterfly Effect gäller till tidsresor är många. Många citera 2005 Butterfly Effect filmen som ett bra exempel på de eventuella negativa förändringar som små beteenden i det förflutna kan få för framtiden, om man kunde tidsresor. Faktiskt, en bättre och mer kritiskt accepterad behandling av detta begrepp är 2000 film Frekvens . I filmen en far och son kommunicera över tiden genom radiovågor och försök att ändra det förflutna för det goda. I mänskligt beteende, kan man verkligen se hur små förändringar kan göra beteende, eller ett annat komplext system, extremt oförutsägbar. Små åtgärder eller erfarenheter lagras i undermedvetna, kan verkligen påverka en persons beteende på oväntade sätt. man ser på tonåring självmord till exempel om något fall av tidigare depression har inträffat. Anhöriga lämnas ofta undrar vad det är många små faktorer som fälls ett självmord. Vidare människor våndas ofta om små detaljer som de inte ser som möjliga faktorer för en oväntad självmord.

Men det finns många sätt att ett sådant beteende skulle vara OANSVARIG enligt The Butterfly Effect. Minut åtgärder och erfarenheter från tiden barndom lagrats i undermedvetna inte är tillgängliga när en person har avlidit, och de kan vara svårt att få utan hypnos eller terapi när en person bor.

Oavsett om den används inom vetenskap, skönlitteratur, eller samhällsvetenskap förblir The Butterfly Effect teori. Däremot tycks det en rimlig förklaring till det oförutsägbara händelser. Eftersom det handlar om mänskligt beteende, det tyder på att även de minsta åtgärder kan få stora konsekvenser för gott eller ont.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.