Vad är Brookings Effect?

Brookings Effect är ett spännande meteorologiska effekt som leder till att klimatet kring Brookings, Oregon, att förbli tempererade nästan året runt. På vintern, när resten av Oregon är kall och våt, kan Brookings uppleva varma, soliga dagar som verkar mer lämplig under sommarmånaderna. Brookings effekten skapar de väderförhållanden som leder Oregonians att beteckna det område som Banana Belt, lokalbefolkningen också ibland kallar Brookings resultat att Chetco Effekt, namnger den efter en större flod i området.

Flera faktorer samman för att skapa Brookings Effect. Den första är geologi i regionen, Southern Oregon har en bergskedja som går genom området, med Brookings och dess omgivningar på lä av bergen. Detta innebär att Brookings är väl lämpad att dra nytta av flöden av varm, torr luft som utvecklas på läsidan av bergen. Dessa flöden av varm luft, så kallade Chinook vindar bildas när luften blir pressas ned eftersom det passerar ett berg, värma upp i processen.

Brookings är också perfekt positionerat för att dra fördel av meteorologiska förhållandena i området. På sommaren, högt tryck åsar form i området, vilket leder varm luft från inlandet dalarna i Kalifornien för att strömma in i Brookings regionen. Den varma vindar push också svalare offshore vindar bort, främja klar himmel och varmt väder.

Tack vare Brookings Effect är Southern Oregon en populär plats. I kustområdena i nordvästra USA är ökända för att vara cool och ofta grumlig eller dimmig, men Brookings är i stort sett befriad från detta fenomen. Besökare till Banana Belt ofta avsiktligt väljer regionen så att de kan njuta av naturens under i nordvästra USA samtidigt som gynnas av milt väder, med invånare som åtnjuter möjligheten att odla en rad olika grödor och blommor tillsammans med trevliga året runt vädret.

Flera andra regioner i världen har klimatfenomen liknar Brookings Effect, som inrättats genom landskapet, meteorologi och geologi. Dessa regioner blir ofta berömd semesterort och destinationer semester, eftersom det är svårt att hålla en hemlighet behaglig året vädret. Dock kan vädret i dessa regioner tur också mot de boende, särskilt på sommaren, då temperaturen kan bli obehagligt eller till och med farligt hot.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.