Vad är Avdunstningssumma?

Termen evapotranspiration kombinerar två ord: avdunstning av vatten från marken och transpiration av vatten från växterna i luften. Avdunstningssumma den totala förlusten av vatten från en odling i luften. Avdunstar från någon fuktig yta i luften om inte luften är mättad. Vattenytor i kontakt med luft, såsom sjöar, blad, och marken fuktig, alla avdunsta vatten.

blad tappa vatten men små öppningar som kallas stomata som finns på blad yta. Vattnet rör sig från den fuktiga jorden i växternas rötter, upp genom anläggningen och lämnar genom stomata. Avdunstningssumma är löst kallas gröda vattenanvändning .

Beskär vatten är viktigt eftersom det avgör hur mycket vatten som måste tillhandahållas av bevattning eller regn. Om det finns för lite vatten, den avkastning kan minska. Om det är för mycket bevattning, kommer det att slösa energi, vatten och näringsämnen och onödigt bryter akviferen.

Vatten har tre funktioner i växter. Den kyler och återfuktar dem, och är också viktig för transport av näring. Mindre än 1% av vattnet kvar på anläggningen vävnad. Med tanke på vatten utgör 90% av vikten på de flesta grödor, kan det tyckas förvånande, men växter använder vatten för andra ändamål.

Vädret är en viktig faktor i evapotranspiration. Yttemperaturen hos växter och jord är nästan lika stor som lufttemperatur. Ljusare solljus innebär att växter behöver avdunsta mer vatten genom avdunstning att hålla temperaturen nästan normalt. Om luften är torr och varm, med starka vindar, då grödorna kommer att förlora vatten i en snabbare takt. Mer vatten avdunstar från växter, om luften har en högre temperatur, om det finns mer solenergi och lägre luftfuktighet, och om det finns en snabbare windspeed.

Avdunstningssumma uppskattas med hjälp av många formler. Finns Datorprogramvaror för att hjälpa människor uppskatta avdunstningen. Radio, tidningar och nättjänster ger ofta ut rapporter om potentiella evapotranspiration siffror. Det finns också gröda förseende , som jämför evapotranspiration hastighet av en hänvisning gröda som till samma typer av grödor som odlas av andra individer.

markvatten och grödor vatten är mycket viktigt att beskära evapotranspiration, och avgörande för konstbevattning. Egenskaperna hos jorden avgöra hur hårt man kan hålla vatten och hur snabbt att vatten kan ersätta vattenhalten i grödor. Djupet på anläggningen rot kontrollerar mängden vatten tillgängligt för grödan för evapotranspiration. Huvudmålet för konstbevattning är att hålla tillgången markvattnet från att begränsa avdunstning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.