Hur hund visar känslor?

Olika undersökningar har visat att hundar visa känslor som kärlek, sorg, avundsjuka och rädsla. Vetenskapliga bekräftelse av djur känslor är relativt ny. Enligt studier av en biolog vid University of Texas i Austin, fann forskare hundar vara ganska känslomässigt komplicerat med fyra särskilda områden personlighet: kompetens, emotionell stabilitet, värme och trevnad. Dessa komponenter är mycket lika de kategorier av människans personlighet. är många hundägare inte förvånad över att hundar visa känslor. Vissa forskare hävdar emellertid att djur inte har känslor, utan snarare att de svarar på olika incitament, till exempel mat. Andra tror att hundar reagerar instinktivt, inte känslomässigt. Vissa forskare är överens om att hundar visa känslor som rädsla eller oro, men inte nödvändigtvis överens om att hundar kan känna kärlek eller skuld. Andra medger gärna att hundar har känslor, men att de inte är samma som mänskliga känslor.

Vissa djur beteenden, inklusive hygieniska beteenden såsom repor och grooming, kan också indikera frustration eller tristess. Till exempel kan en hund öka frekvensen av dessa beteenden när det i situationer med spänningar, osäkerhet eller hotande fara, precis som en människa kan dra i hans eller hennes hår eller bita sina naglar. Många studier om djurs känslor innebär primater, men studier är vanligt med hundar och andra djur, liksom.

I början av 2008, ungerska forskare testad programvara som potentiellt skulle kunna urskilja känslor bakom en hund skälla i olika situationer. Den ursprungliga studien ingick 14 vallhundar som de spelade, kämpade, fläckig en boll, gick på promenader, var ensamma, och mötte en främling. Man tror att eftersom hundar inte kan uttrycka sina känslor språkligt, kan barken tyda olika hund känslor. En studie av en psykolog och beslutsam djurs beteende expert i England som hund visar känslor som svartsjuka, skam, förlägenhet, oro, stolthet, ilska och förvåning. I denna studie fick hundar svartsjuka oftare än andra djurarter, däribland hamstrar, kaniner, katter, grisar och hästar. Man tror att eftersom hundar är sociala varelser de skulle uppleva flera samhälleliga typ av känslor.

Etologi är läran om djurs beteende. Eftersom området har avancerat, har andra specialiteter uppstått, innefattande studier av djurs känslor, djur kommunikation och sexuella beteende. Dessa avancerade fält är sannolikt att fortsätta att forska i djup som hund visar känslor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.