Har hundar har en Blodgrupp?

Ja, har en hund en viss blodtyp, även om inte de kända ABO-systemet används för att bestämma blod typ. Det faktiska antalet kombinationer blodgrupp hos hundar är fortfarande en tvistefråga mellan experter, men de grundläggande blodgrupp test för hundar medger minst åtta utmärkande resultat. Vissa experter menar att hundar faktiskt kan ha 12 eller fler blodgrupp, men bara en blodgrupp anses allmänt acceptabelt för oöverträffad transfusioner, en typ som kallas DEA 1. 1 negativ. Hundar som testar negativt för en annan antigen som kallas DEA 4 är perfekta donatorer, men det här är likvärdigt med att hitta en sällsynt AB negativ blodgrupp hos människor.

blodtypning är faktiskt en fråga om att testa en reaktion på olika proteiner som finns på ytan av blodkroppar. Med blod skriva tester, dessa proteiner betecknas A och B. blodprov från människor reagerar på antingen A, B eller båda. En icke-reaktion skulle betraktas Typ O. I hundar, dock innebär testet för blodgrupp minst 7 olika blodprodukter, kallas hund erytrocytantigener eller DEA. En hund blodprov kunde visa en negativ eller positiv reaktion vid DEA typer utsetts DEA 1. 1, 1. 2, 3, 4, 5 eller 7. Av alla dessa olika reaktioner, en av de viktigaste resultaten är DEA 1. 1. En hund som testar negativt för DEA 1,1 anses vara en bra kandidat för att ta emot och ge blod. P

Hundar är faktiskt bättre rustade att hantera en tillfällig obalans mellan blodtyp än människor. Människor har naturliga antikroppar som genast känner igen och attackera utländska inkräktare, inklusive transfunderats blodkroppar av en annan blodtyp. Hundar, å andra sidan, inte har dessa naturliga antikroppar till en annan hund blodgrupp. Om en hund får oöverträffad hund blod under en akut operation, till exempel, kanske inte har en farlig reaktion på infusionen. Om mer blod krävs dock, då en korrekt kors och typ matchning måste göras. I huvudsak får en hund ett frikort när det gäller en oöverträffad blodtyp.

För hundägare, att det viktigaste veta om din hund har blodgrupp sitt positiva eller negativa reaktion på DEA 1. 1. En veterinär kan göra en mycket grundläggande blodprov för att avgöra om hunden är DEA 1,1 positivt eller negativt, men mer avancerade test för blodgrupp kan behöva göras i en veterinär labb. En DEA 1,1 negativ hund kan ge blod, eftersom det skulle vara likvärdigt med en mänsklig givare med typ O blod. En DEA 1,1 positiv blodgrupp kan begränsa en hunds förmåga att ge blod eller ta emot blodtransfusioner från andra hundar. Transfusing DEA 1,1 positivt blod till en DEA 1,1 negativ hund kan vara dödlig, men sådana förhållanden är mycket sällsynta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.