Är Trollsländor Dangerous?

Dragonfly, kan som en av de största flygande insekter, verkar hotfull, men sanningen är att trollsländor är ofarliga-åtminstone för människor. De är rovgiriga insekter som foder mest på mygg och skadedjur gröda, vilket gör dem extremt farliga för mindre insekter. Men även om de ibland kan ses svärma och kan landa betänkligt nära människor, attackerar inte människor eller tama djur. Trollsländor får nypa i huden om du försöker och kan fånga en, men de är inte alls farligt för människor.

Trollsländor är i sällskap med kackerlackor som en av de längst levande insekter på planeten. Fossilized trollsländor har påträffats med wingspans 30 inches (76,2 cm) eller mer, gör dem till den största av insekter. De har lyckligtvis blivit mycket mindre med tiden och nu genomsnitt ett vingspann på bara några inches. Det finns hundratals arter av trollsländor. Vuxen hane trollsländor är vanligtvis mycket färgstark och vingar av vuxna trollsländor inte fälla ihop, även vid vila. Om du ser vad du tycker är trollsländor med sina vingar viks ihop bakom ryggen, är det troligt att flickslända-en nära släkting till trollsländor.

Larverna, eller omogna stadiet av trollsländor är lagd och växa i vattnet. Även som vuxna, inte ströva trollsländor inte särskilt långt från källor av vatten. De återfinns ofta bor i närheten av sjöar, åar och floder. Den omogna stadier foder bort av andra vattenlevande insekter och ibland mycket små fiskar. Vuxna jaga mygg och andra skadedjur. Ofta, när de ses svärmar, är trollsländor jakt. De kan stupar ner på en luftburen insekt och fortsätta att flyga. De håller sina byten mellan benen och äta på flykt.

Även om vissa folklore om fara och hemliga befogenheter omger trollsländor, att de inte sticks eller bits, inte har några gamla befogenheter, och anses inte vara skadliga. I själva verket är de nyttiga insekter i att de äter andra skadeinsekter. Nästa gång du ser en Dragonfly, betala dem någon uppmärksamhet du vill, men kom ihåg att det bara kan hjälpa miljön och kan även bli din bakgård några oönskade myggor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.