Är Barkning Hundar omänsklig?

Barkning är en operation som utförts på hundar som tar bort deras förmåga att skälla högljutt. Förfarandet, som skär in i stämbanden medan hunden är under narkos, är ganska enkel och sällan har komplikationer. Ändå tror många att barkning hundar är inte bara onödig utan också inhumant, att det inte löser de underliggande problem som orsakar hunden att skälla, och att det är helt enkelt grymt att ta bort möjligheten för hunden att artikulera. Den kirurgi används i barkning hundar är ganska självförklarande. Efter att hunden är sövd, en veterinär, antingen når in genom munnen på hunden eller gör ett litet snitt i struphuvudet. Med hjälp av en laser eller kirurgiska instrument, kirurgen sedan nedskärningar del av vokala veck bort, stänger sedan såret. Primära riskerna med operationen omfattar infektion, blödning och smärta. Vissa hundar kan också åter växa deras vocal folds, återfår sin förmåga att skälla efter några månader. Andra kan växa alltför ärrvävnad över snittet, vilket leder till ett behov av ytterligare kirurgi.

Folk väljer oftast för barkning hundar när djuren kroniskt eller sin vanliga bark. Ett högt skällande djur kan säkert vara en olägenhet för ägare och grannar, speciellt om problemet är konsekvent. Det är ganska lätt att se varför frustrerade ägare söka efter ett sätt att tysta deras bullriga pooch permanent, särskilt om djuret inte svarar på beteendevetenskaplig utbildning eller tenderar att skälla hela tiden när de lämnas ensamma.

Motståndare barkning hundar insisterar på att kirurgi är omänskligt, och tar bort från hunden uppvisar naturliga beteende. Dogs bark att varna eller uttrycka behov, och berörda PET-älskare känner att barkning en hund kan leda till att behov ignoreras av ägarna. Dessutom görs ingen barkning inte bort förmågan att göra något ljud, så den stora blomstrande bark kan ersättas av en lika irriterande evig raspande andetag. I vissa fall när grannarna klaga till myndigheter eller situationen är unlivable kan ägarna vara osäker på vad de ska göra annat än att få sin hund barkas. Andra lösningar, till exempel ljud-aktiverad chock kragar eller nosar verkar lika grym. Vissa ägare kan även välja att döda eller överge sina djur istället för att hantera problemet. Ändå terapeuter och instruktörer hund insistera på att de flesta skäller problem är fastställbara med lämplig utbildning.

En del veterinärer vägrar att göra barkning rutiner på grund av att operationen inte löser problemet och kan leda till ständig smärta för djuret. Ändå Andra hävdar att kirurgi är att föredra framför att djuret misshandlas, överges eller avlivas på grund av dess problem, och kommer överens om att genomföra operationen. Barkning hundar är verkligen en kontroversiell fråga i djuret community för både ägare och läkare. Medan frustrationen hos ägarna inte kan eller vill utbilda sina husdjur av skällande dåliga vanor är förståeligt, många experter ifrågasätter lämpligheten av att äga ett husdjur som du inte kan ta hand om.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.