Är Åska Farlig?

Vid åska i sig är oftast inte farlig, utom i ytterst sällsynta fall, åska är, eftersom de är förenade med meteorologiska fenomen som en blixt, som kan vara mycket farlig. Om du ser ett åskväder närmar sig, försöker ta skydd inomhus, och avstå från att använda telefonen eller andra elektriska apparater när du bor långt borta från fönstren. Om du ertappas utanför under en storm, puckel som låg till marken som du kan, och undvika ensamt träd eller metall, som kan locka till sig blixtar. Om någon träffas av ljus under ett åskväder, kontakta läkare så snart som möjligt.

Flera saker gör åskväder farlig. Den första är blixten, som medföljer de flesta åskväder. Lightning är en elektrisk urladdning som inträffar till följd av separation mellan positiva och negativa partiklar som förekommer i många storm system som molnen är trängdes i vädret. Träffad av blixten, kan en person dö eller bli allvarligt skadade, och blixtnedslag kommer också skada hus och annan egendom. Även dödsfall eller svåra skador från ett blixtnedslag är sällsynt, sker de. P

Åska är också associerade med kraftiga regn, vindar och hagel. Den vanligaste dödsorsaken i samband med åska är faktiskt flash översvämningar, som inträffar när stora mängder regn faller under en mycket kort tid. Vissa områden är mer benägna att blinka översvämningar än andra, men om du är fångad i ett åskväder, se upp för raviner och gulches som kan samla vatten i en översvämning. Hård vind kan orsaka skador på egendom och föll träd och kraftledningar, kan utgöra en fara, medan hagel kan vara dödligt om det klumpar är tillräckligt stora, eller åtminstone orsaka allvarliga blåmärken. I vissa områden är tornados samband med åska. Även om detta inte alltid sker, kan en tornado vara mycket farligt för människor fångas i den, och det kan bidra till skada på egendom, om det blir tillräckligt stor. Om du bor i ett område som ofta drabbas av tornados, bör skydd tas i en källare under åskväder för att undvika potentiellt förödande känslan av att vara fångad i en tornado.

Om du har små barn, se till att de förstår åskväder säkerhet, speciellt om du bor i en region där åska är vanliga. Var medveten om att blixten även kan slå slumpmässigt långt ifrån ett åskväder, så om du kan höra eller se ett åskväder, bör du vidta åtgärder för att skydda dig själv. Du kanske även vill bära hörselskydd, som åska på höga decibel nivåer kan ha en inverkan på hörseln, eller lämna dig med klingande öronen i flera dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.