Vilka Biogena ädelstenar?

Biogena ädelstenar är ädelstenar av biologiskt ursprung, som skapats genom naturliga biologiska processer snarare än geologiska processer. Beroende på stenen i fråga, vissa biogena ädelstenar är helt biogena, medan andra innebär en blandning av naturliga och geologiska processer: GEM-kvalitet fossiler, till exempel biogena men även mineral i naturen. Värdet av biogena ädelstenar varierar avsevärt, beroende på pärla och kvalitet.

Några välkända exempel på biogena ädelstenar inkluderar: Pearl, korall, pärlemor och elfenben. Dessa ädla material bildas genom en mängd olika organismer för olika ändamål. Pärlemor, till exempel, kallas former, som en följd av deposition av lager av material som pärlemor, används för att utöka skal av vissa marina blötdjur, medan elfenben är en typ av tand närvarande med elefanter och noshörningar, bland annat.

Andra biogena ädelstenar som bärnsten och ammolite består av fossila resterna av naturmaterial. När det gäller bärnsten, är SAP materialet, som också kan fånga insekter och andra införanden som gör den resulterande pärla mer biologiskt intressant. Ammolite är gjord på resterna av fossila ammoniternas, marina mollusker som simmade världshaven miljontals år sedan. Vissa människor hänvisar till fossil ädelstenar som mineraler istället biogena pärlor, eftersom geologiska processer är inblandade i bildandet.

Utseendet på biogena ädelstenar varierar mycket, som ni kan se av ovanstående exempel. Vissa biogena ädelstenar är genomskinlig med fläckar och inneslutningar, som bärnsten, medan andra är solida, vilket är fallet med elfenben. Färgerna kan variera kraftigt, och det gör hårdhet. Vissa biogena ädelstenar ytterst känsliga, och de måste hanteras varsamt och ställ försiktigt för att säkerställa att de inte kommer att spricka, moln, eller gå sönder, medan andra är kraftiga nog att användas som biljardbollar.

Vid bedömningen av kvaliteten på biogena ädelstenar, ska människor ser på saker som klarhet, klippa och färg, precis som med diamanter, och de bör också kontrollera om det uppenbara sprickor, fjällning eller andra tecken på skada. När det gäller som pärlor, bör inställningen vara fasta och stabila, och i fråga om ömtåliga pärlor, bör skyddas eller ädelstenar borde överstiga i hårt kristall för att minska risken för förlust eller skada. Det finns också några etiska frågor som berörs i biogena pärlor, med elfenben till exempel vara särskilt etiskt utmanande på grund av omfattande tjuvjakt på elefanter för elfenben. Det finns inga certifiering bekräfta ursprunget till biogena ädelstenar för berörda konsumenterna, vilket kan göra det svårt att köpa etiskt, och en del människor undviker kontroversiella pärlor som koraller och elfenben helt och hållet av den anledningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.