Varför behöver hundar har kalla, våta näsor?

När du tittar på en hund eller välja en från en uppfödare, skydd eller räddning agentur, många veterinärer rekommenderar att du kontrollerar hundens näsa. Friska hundar bör ha kall, våt näsor, ren rectums och klara ögon utan någon film på dem, och de bör tas upp rena och relativt fri från loppor. Naturligtvis kan ni redan har haft att ta hand om frågan om varför hundar har kalla, våta näsor. Varje barn är tvungen att fråga, och det finns faktiskt flera förklaringar och ingen enighet om exakt varför.

Först och främst kanske du har märkt att hundar inte svettas. Deras huvudsakliga medlen för att kyla ned det genom att öppna munnen bred och flämtande. Vissa forskare föreslår att ha kall, våt näsor också spelar in denna coola ner ekvation. Lite fukt på näsan håller det svalare (därav kallt), och bidrar därför till att hålla hunden svalnat under varma dagar. En torr näsa är inte ett gott tecken och tyder på att hunden är uttorkade, och en varm näsa tyder på att hunden kan köra feber. Om detta villkor kvarstår i mer än en dag eller två, ska du bege dig till din veterinär för att få fylla i blanketterna. En annan anledning till att hundar har kallt, är våt näsor eftersom de är ganska förtjust i att slicka deras näsor. Många hundar har lång tunga som de lätt kan nå sin näsa-möjligen förbättra svalka och överföra fukt till näsan. Ytterligare, efter en hund har ätit, hittar du ofta dem med sina tungor för att rensa bort deras näsor, särskilt när måltiden är stökigt. Detta i sin tur leder till den kalla, fuktiga nosar vi har kommit att förvänta hos hundar. En alternativ förklaring till varför hundar har kallt, kan våt näsor ha att göra med överlevnadsteknik, och tiden före domesticeringen av våra lurviga vänner. Det föreslagits av en del forskare som extra fukt på näsan kan öka hundens lukt kapacitet med andra ord, hundens luktsinne. Medan modern bortskämd hund kanske inte behöver ha ett särskilt bra luktsinne, är denna aspekt av hunden fortfarande åberopas. Arbetande hundar i synnerhet, behöver stor "lukta" färdigheter för att fösa, hitta skadedjur, leta efter försvunna personer eller vädra ut olagliga substanser på flygplatserna. Cold, kan våt näsor helt enkelt bli bättre på att lukta på sak än en torr näsa skulle.

Den hund som tycker om att utforska utomhus kommer ofta fram sina ägare med en mycket kall, mycket våta näsa. Hundar kan ta upp fukt från marken eller gräs, och om vädret är kallt, deras näsor riskerar att bli ännu kallare. Även om det kanske inte är den bästa i världen som nosade över av en hund som bara några timmar åt att utforska den utomhus, och medan anledningarna kan vara något mystiskt, kall, våt näsor tenderar att vara hundar bra och bara vara en funktioner som förväntas i dessa djur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.