Varför är insekter sig attraherad Light?

På vilken dag som helst kan hundratals fjärilar, flugor och andra insekter ses göra ändlösa cirklar runt gatlyktorna och ljus veranda. Detta kan låta som en övning i meningslöshet eller ytterligare bevis på att insekter inte är de skarpaste verktygen i naturens byggnad, men det finns faktiskt flera teorier om varför insekter dras till ljuset göra sådana nattliga pilgrimsfärder. Det finns ingen enskild vetenskaplig förklaring till detta beteende, dock.

Inte alla insekter dras till ljus agera på dessa impulser. För vissa insekter, är en stark ljuskälla ses som en nödsignalen. När du är osäker, kommer de huvudet instinktivt till ljuset, som i allmänhet är högre än deras aktuella risk-fyllt position. Riktning mot den mörka skulle ses som ett steg nedåt, vilket kan vara ännu värre än att inte flytta alls. Light för vissa insekter kan ses på samma sätt som luftbubblor visar vägen upp till ytan för andra varelser.

En annan populär teori är att insekter dras till ljuset använda det som ett navigationshjälpmedel. En insekt flyger norrut, till exempel, kunde bedöma dess riktning genom att hålla en naturlig ljuskälla, t. ex. solen eller månen på dess högra sida. Denna metod fungerar bra så länge ljuskälla är konstant och på distans. Om en insekt stöter på en rund ljus glödande veranda, dock blir man förvirrad av ljuskällan. En mal kommer att fortsätta att markera ett ljus eftersom det instinktivt vill hålla ljuset på en viss sida av kroppen när du navigerar.

Skillnaden mellan insekter dras till ljus och insekter inte lockas till ljus är ett fenomen som kallas phototaxis . Vissa insekter som kackerlackor eller daggmask negativa phototaxis, vilket innebär att de är motbjudande av exponering för ljus. Nattfjärilar, flugor och många andra flygande insekter har positiva phototaxis, vilket innebär att de är naturligt dras till ljus.

Det finns en debatt inom forskarvärlden över varför ett positivt phototactic insekt kommer att fortsätta att sväva omkring en artificiell ljuskälla även om en naturlig ljuskälla blir tillgänglig. Vissa tror insekten egentligen inte är attraherad av ljuset självt, men det mörkare områden som omger det. Andra menar insekten ögon, som ofta innehåller flera linser, kan inte enkelt justera från ljust till mörkt, lämnar insekten utsatta för rovdjur medan natt-blind. Det kan vara säkrare för insekten att stanna kvar i ljuset snarare än flyga iväg och bli alltför blinda för att reagera på hot och hinder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.