Varför är hönsägg olika färger?

Kyckling ägg från olika kyckling raser uppstå i olika nyanser på grund av pigment som deponerats som äggen röra sig genom höna s ÄGGLEDARE. Pigmentet depositioner bestäms av kyckling s genetik, med vissa raser som producerar rik mörkt bruna ägg, till exempel, medan andra låg snön vit ägg. Äggen i är i huvudsak identiska, det finns inga större smak skillnader mellan hönsägg från olika fåglar, eftersom smaken bestäms av kyckling diet. Det finns tre färger för hönsägg. De flesta äggen i affären kommer i vitt och nyanser av brunt. Det är också möjligt att hitta blått till grönt kyckling ägg, som kommer från Aracuana, en ras av kyckling utvecklats i Chile. Araucanas har också korsas med andra raser för att producera Americauna, ibland kallad "Påskägg kyckling" i en hänvisning till sin mångfärgade ägg.

Ursprungligen alla hönsägg var antagligen brun. Med tiden, människor föds selektivt kycklingar med gradvis ljusare ägg, i slutändan producerar vita hönsägg, som kom att bli norm. Bruna ägg återinfördes på marknaden i slutet av 20th century, även folk på gårdarna var redan ganska bekant med dem. Några klassiska vita äggläggning raser omfatta andalusier, FAVEROLLES, Dorkings, Leghorns och Lakenvelders. Barnevelders, Rhode Island Reds, Jersey Giants, Delawarer och Orpingtons är kända för sina bruna ägg, som varierar i färg från ljust grädde till mörkbrun. I många fall, en kyckling med vitt öra flikar kommer producera vita ägg, medan kycklingar med röda öron lober lägger bruna ägg, även om detta inte alltid sant. Storleken är inte avgörande, med vita ägg som kommer från små Bantams precis som de gör från stora Leghorns. Färgen på kyckling är också irrelevant, kycklingar som faktiskt finns i en mängd olika former, färger och storlekar som kör allt från märkliga utseende Frizzled Cochins till elegant svart och vitt Lakenvelders.

Färgen på hönsägg inte bör påverka ditt inköp på marknaden, eftersom innehållet i ägget är vad som räknas. Kycklingar som äter frigående, varierad kost tenderar att ge friskare ägg, eftersom deras frigående livsstil tillåter dem att konsumera kosten mineraler som de behöver för sin egen hälsa, och dessa mineraler kommer att föras vidare i sina ägg. Du kanske också har märkt att gården färska ägg tenderar att ha mörka äggula, medan kyckling ägg från burhöns tenderar att ha lättare äggula, denna färg avgörs av vad hönan äter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.