Var gör Black Pearls ifrån?

Pärlor bildas av många mollusker som en del av en naturlig process för att minska effekten av irriterande skräp. När en liten bit av partiklar blir fångade inne i blötdjur, är kalciumkarbonat deponeras på dess yta, och med tiden kalciumkarbonat (som kallas pärlemor) utgör en pärla.

Många musslor generera pärlor, och de flesta är önskvärt för smycken. Av mollusker som skapar pärlor, inklusive Abalone och musslor, pärlor skapas av ostron är de mest eftertraktade. Dessa pärlor kan förekomma i en mängd olika färger och grader av kvalitet, beroende på art av ostron, fröet objekt, och ett antal andra variabler.

svarta pärlor görs av en art av ostron kallas Pinctada Margaritifera , allmänt känt som svarta lipped ostron . Detta ostron förekommer i södra Stilla havet. Historiskt flesta svarta pärlor kom från Tahiti, och de är därför kända som Tahitiska svarta pärlor. Under senare år har dock båda i närheten Kiribati och Cooköarna börjat tillverka svarta pärlor, som står för 3-4% av världens energiförsörjning.

Tidigare svarta pärlor var otroligt dyrt grund av sin extrema sällsynthet. Ungefär en av tio tusen ostron producerar en svart pärla, och av dessa en bråkdel har tillräcklig glans, form och storlek vara önskvärt. Svarta pärlor är därför förenat med hög lyx och klass i smycken, och många prestigefyllda halsband och armband av kungligheter och eliten innehålla svarta pärlor i stor storlek.

Sedan 1960-talet svarta pärlor har blivit odlade, orsakar en dramatisk prissänkning. A piece of Mississippi sötvatten snäckskal används som en kärna, placerad nära ostron könsorgan, tillsammans med en bit kött från ostron att fungera som en mantel. Under ungefär de kommande två åren ostron platser tusentals lager av pärlemor och i slutändan skapar en pärla.

svarta pärlor är betydligt större i genomsnitt än de mer vanliga vita bröder. Flesta vita (och off-white) pärlor kommer från den japanska Akoya ostron, som sällan överstiger 3 inches (7,6) i diameter. Pinctada Margaritifera kan överskrida en hel fot (30,4 cm) i diameter, vilket möjliggör pärlor på över 12 millimeter ( ". 5).

svarta pärlor, det bör påpekas, är sällan faktiskt svart i färgen. De varierar från nästan svart till vitt. Många är silver, och den mest sällsynta och mest värdefulla är ett mörkt lilafärgat grönt. Lystern i en pärla är också en viktig faktor i dess skenbara färg, med de bästa pärlorna har ett genomskinligt glans som återspeglar en rad olika färger beroende på från vilket håll den betraktas.

Även skörden naturliga ostron för pärlor på platser som Tahiti är olagligt, och med tillkomsten av odlade svarta pärlor, har priserna blivit ganska överkomligt för dessa sällsynta skönheter. En liten pärla med en genomsnittlig grad och ganska vanlig färg kan skaffat för så lågt som $ 100 (US dollar). Däremot kan en stor (18mm/. 7in eller högre) pärla med en perfekt kvalitet kosta över $ 15,000. Även den minsta av svarta pärlor är säkra på att dra uppmärksamhet och beröm från alla som ser dem, och de är verkligen utmärkt komplement till ett särskilt smycke.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.