Vad ska jag göra om jag hittar Skadade Wildlife?

Om du ser skadade eller till synes övergivna vilda djur, din naturliga instinkt att hjälpa är förståeligt. Dock finns många djur i onödan förts till rehabilitering centers och bekantade spel varje år av välmenande civila. När du ser skadade vilda djur, bör du bedöma om det verkligen behöver hjälp, och då bör du ringa efter hjälp. Wildlife rehabilitering personal är specialutbildad, och de skall veta vad de ska göra med djuret. I fallet av ett djur som tydligen blödning eller frossa, kan djuret behöver hjälp. Detta gäller även djur med brutna ben eller djur som du vet är föräldralösa. Djur skadas av sällskapsdjur som katter och hundar kan också behöva hjälp. I dessa fall bör du ringa en center djurliv rehabilitering eller din lokala avdelning i spelet för att tala med någon med erfarenhet. Om djuret verkligen behöver hjälp, det rehabiliteringscenter kan skicka någon att plocka upp, eller be dig att transportera det, och de kommer att ge mycket exakta riktningar. I samtliga fall bör du komma ihåg att skadelidande djurlivet är ofta i chock, och mycket rädd. Som ett resultat kan djuret verkar vara foglig, men djurets humör kan förändras på ett ögonblick. Djur kan fortfarande bita, sparka och klösa när de är skadade, och du bör undvika att hantera skadade vilda djur, om möjligt. Om du behöver hantera ett djur, handskar slitage, gå sakta, och talar med låg röst så att djuret kommer att bli mindre rädd. Om du är biten, rapport bettet, eftersom vissa djur bära rabies.

Övergivna djur kan också behöva mänsklig assistans, men det är svårt att säga när ett djur verkligen föräldralösa. Många djur föräldrarna lämnar sina ungar på ett säkert ställe medan de söker efter mat, så en "övergiven" fawn kan vara fullkomligt nöjd, kan till exempel eller ett näste av skrikande ungar har en förälder i närheten. Innan man antar att vilda djur har föräldralösa, bör du kolla efter tecken på skador, och du kanske vill lämna och komma tillbaka i flera timmar för att se om djuret finns kvar, eftersom djurets förälder kan vara blyg för att närma sig medan du är där .

Det kan vara bra att veta vem du ska ringa om skadade vilda djur innan du möter en sjuk eller skadad djur. Telefonboken har förmodligen listan med lokala centra djurliv rehabilitering, tillsammans med telefonjourer för att rapportera skadade vilda djur, och du kanske vill hålla dessa siffror i en praktisk plats så att du vet var du kan hitta dem när du behöver dem. Om du vill hjälpa skadade vilda djur mer direkt, anser volontärarbete med en av dessa organisationer, det här sättet kan du lära dig att ta hand om skadade vilda djur under uppsikt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.