Vad innebär Animal Radiography?

Animal radiografi eller röntgen använder samma teknik som används på människor som ett verktyg för att diagnostisera skador och sjukdomar hos djur. Veterinärer använda datortomografi skanningar (CTS), digital fluoroskopi, kärnkraft Imaging, ultraljud och magnetisk resonanstomografi (MRI) för att diagnostisera och behandla djuren, både små och stora. De maskiner som används i djurfoder röntgenundersökningar är nästan exakt som de maskiner som används för människor, men många har ändringar för djur av varierande storlekar, från hamstrar till hästar.

röntgen använder vissa typer av elektromagnetisk strålning för att skapa en bild. Den vanligaste typen av röntgen är en x-ray. Den skuggiga bild av en x-ray är skapas när vissa organ och ben, som är relativt tät, absorberar röntgenstrålar lättare än andra kroppsdelar. När de utsätts för röntgenstrålning, den tätare vävnad eller ben visar sig som vit, medan de mindre täta områden är svarta. X-ray är kanske en av de första testerna en veterinär kommer att administrera för ett sjukt eller skadat djur för att bedöma och diagnostisera dess skick.

Animal röntgen ofta kräver ändring mänskliga röntgenutrustning. För veterinärer för att utföra en röntgen på ett litet djur, kan röntgenapparat placeras över ett bord, medan fritt kan flytande maskiner användas för större, stående djur. En fritt svävande röntgenapparat kan flytta upp och ner, så det kan också röntga nedre extremiteterna. Detta kan hysa kor, hästar och andra stora djur. En CT är en annan vanlig test i animaliskt röntgen. Strömtransformatorer ge högupplöst bilder tvärsnitt av insidan av ett djur. Bilden är mycket lik en röntgen, men det är tredimensionellt och ger en klarare bild än en traditionell röntgen. Eftersom ett djur måste ligga på ett bord under genomsökningen, CT förfarande innebär ett problem för stora djur. Ett stort djur CT tabellen kan hysa djur upp till 2,000 pounds (ca 907 kg). MRI används också i djur röntgen, men de kan bli mycket dyrt och därför inte används så ofta.

Digital fluoroskopi tillåter veterinärer att utföra tester inklusive venography, vaskulär studier och kontrast GI studier. En radiocontrast agent är antingen injiceras eller intas och används för att kartlägga tarmkanalen eller blodkärl. I nukleära imaging, veterinärer använder en gammakamera för att dokumentera hur ett radioaktivt spårämne som har injicerats färdas genom djuret. I djurförsök röntgen, kan kameran fästas på en stacker kran , som flyttar kameran upp och ner för att skanna både små och stora djur.

Ultraljud annat vanligt test som används i djurfoder röntgen, studsa ljudvågor bort av organ och översätta dem till bilder på en ultraljudsundersökning bildskärm. Dessa tester utförs vanligtvis på buk och bröstkorg djur. Eftersom ultraljud maskiner är relativt rörlig och lätt att använda, de i allmänhet inte behöver ändras för att användas i djurförsök röntgen. Eftersom djuren ofta är samarbetsvillig eller farliga, är de vanligen sederad för några av de mer känsliga diagnostiska tester. Ultraljud kan oftast utföras medan djuret är vaken, men om djuret är farligt eller svår smärta, kan veterinären administrera narkos eller lugnande medel för att göra förfarandet enklare för både veterinär och djuret. För tester som kräver att patienten fortfarande är anestesi vanligen ges för att få en tydlig bild.

Som allmän läkare, veterinärer är utbildade i djur röntgenundersökningar, och som inom humanmedicinen, veterinärer kan också välja en specialitet. Man kan bli en styrelse certifierad veterinär röntgenläkaren-en veterinär som studerar för att bli specialist på djur radiologi. Dessa specialister är tillgängliga för svårare diagnoser som kräver deras expertis. Veterinära tekniker kan också specialisera sig på små och stora djur radiologi genom att ta extra lektioner under sina kurser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.