Vad har vissa drag av harar?

Harar är leoporids (medlemmar av familjen Leporidae, som inkluderar harar, jackrabbits och kaniner) i släktet Lepus . Harar och jackrabbits är båda medlemmar av samma släkte, åtskilda endast av det faktum att jackrabbits är Nordamerika, medan harar utgör resten av sortimentet. Harar och jackrabbits kan hittas i hela Europa och Amerika, samt delar av Afrika och Asien. Harar är ovanliga i Australien, och liksom andra landlevande ryggradsdjur, inte kan hittas i Antarktis. Harar och jackrabbits är också medlemmar i Order Lagomorpha, som även omfattar Pikas, men inte gnagare.

Harar liknar sina kusiner till kaniner, men med flera viktiga skillnader. Även kaniner gräver hålor, harar inte lever i stället på den öppna marken. Detta återspeglas i deras starkare bygga, som löper från rovdjur är deras enda sätt att säkerheten. Harar kan vända hastigheter på 72 km /t (45 mph) för korta skurar, betydligt snabbare än de flesta andra djur. Bakbenen är mycket starkare än en kanin. Ett annat kännetecken skillnad är haren öron, som är mycket större och längre än en kanin, och i allmänhet större än hare huvud. Genom att använda dessa, kan en hare höra ett rovdjur som kommer från en mil bort. Till skillnad från kaniner, harar precocial, vilket innebär att deras unga är födda helt hårbeklädda och med öppna ögon. Den förväntade livslängden för vilda harar är mellan 3 och 5 år, beroende på art-och miljöförhållanden. Harar är oftast grå-brun, med undantag för vissa nordliga arter som har en vit rock på vintern, för att smälta in i snön. Harar är de mest framgångsrika hardjur när det gäller att kolonisera den långt norrut och bergiga miljöer, vilket avspeglas i djur som Arktis Hare och Skogshare.

I stället för Burrows, harar bor i gräsbevuxna sänkor kallas former. De brukar göra herrelösa inte långt från formen, sophantering mat som gräs, lummiga ogräs, och lågt liggande örter. I detta avseende sin diet liknar en kanin. Harar har varit en del av människans kultur och kunskap för årtusenden, vilket avspeglas i deras roll i olika berättelser som Tricksters, liksom ett konstnärligt motiv tre harar med angränsande öron finns inom olika kulturer och tider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.