Vad är vissa djur i Nya Zeeland?

Nya Zeeland, som ligger ca 2000 km (1250 km) sydost från Australien, har några av de mest unika djur i världen. Detta beror på att ön är stor nog att klara ett stort ekosystem, men tillräckligt isolerat att de viktigaste djuren är fåglar och gnagare, med särskild tonvikt på fåglar. Nya Zeeland har den mest aviär-centrerad biologiska mångfalden i världen, vilket var ännu mer imponerande innan dussintals arter gick utrotas på grund av ingripande av människor och introducerade arter. Lyckligtvis sällsynta djur i Nya Zeeland i dag är bland de bäst skyddade i världen, tack vare regeringens aggressiva ansträngningarna att bevara de senaste decennierna.

Endem djur i Nya Zeeland bl a den berömda kiwi, tiotals arter av papegojor, skinkar och geckoödlor, den Tuatara, grodor, kakapoerna, två arter av fladdermöss, och Weta. Det finns många fler utdöda djur som en gång bodde där, inklusive tio arter av Moa, som är stora flygoförmögna fåglar; Haasts örn, som är den största örnen som någonsin levat, adzebills, stor allätare flygförmåga fåglar i samband med "Terror Birds" i södra Amerika, och minst en dåligt förstådd "Ghost härstamning" av däggdjur som inte kan klassificeras som kloakdjuren, placentaliernas eller pungdjur. Den mest berömda av djur i Nya Zeeland är sannolikt kiwi, en liten flygförmåga fågel som visas på vapen Nya Zeeland. "Kiwi" är också en vardaglig term för en nyzeeländaren. Kiwi är strutsfåglar, som strutsar, men de är bara storleken på en kyckling, vilket gör dem det minsta levande strutsfåglar med stor marginal. Kiwi har en lång smal näbb som de använder för att sonden i marken för insekter. Under större delen av Nya Zeeland, där kiwi är på hot från infördes rovdjur, de är skygga och natten, sällan bli sedd.

Andra unika djur i Nya Zeeland är kakapon, en flygförmåga papegoja, och Klippsmygarna, som tros ha förgrenat sig från andra tättingar mer än 80 miljoner år sedan när Nya Zeeland blev först isolerad landmassan. Kakapoerna är en av de mest utrotningshotade djur i Nya Zeeland eller i världen, med bara 90 kända levande individer. Deras nära släckts hänföras till deras flygförmåga natur och högljudda samtal parning, vilket gjorde evolutionära mening tills nyligen införda av stora rovdjur som katter. Ekologisk helgedom öarna har avsatts särskilt för kakapoer, och fågeln befolkning håller på att återhämta.

Nya Zeeland är också hem till en av världens största insekter, Weta, som ser ut som en korsning mellan en kackerlacka och en gräshoppa. Dessa insekter kan ha en kroppslängd på 12 cm (4), ej deras långa ben och antenner. Sin storlek är en biprodukt av deras ockuperar ekologiska nischer som skulle vara upptagen av gnagare i andra delar av världen. Största weta väger mer än en sparv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.