Vad är några grävande djur?

Många grävande djur har funnits, bland annat flera däggdjur, insekter, groddjur, reptiler (inbegripet små dinosaurier), kräftdjur, maskar, och även några fiskar och fåglar. Starten i modern tid i livet, den Phanerozoic definieras genom uppkomsten av komplexa hålor i fossila fynd 542 miljoner år sedan. Dessa grävande djur bröt upp tidigare hårt packad och anoxiska havets botten, så mycket större biologisk mångfald samt sar konkurrensen. Inträngning tros ha utvecklats som ett försvar mot predation. Många ekologiska kapprustning mellan rovdjur och bytesdjur kan karakteriseras som grävande djur mot rovdjur försöker få djur ur sina hålor. Det mest kända grävande djur är däggdjur, inklusive kaniner, ekorrar, mullvadar, Gophers och Groundhogs. Den håla en enda groundhog upptar 1 kubikmeter, medan den komplexa warrens kaniner får besätta hundratals kubikmeter. Vissa djur, såsom Pungmullvadar, har anpassats så omfattande att gräva att de har förlorat sina ögon och jaga bytesdjur endast använda sina sinnen för lukt och beröring. I Australien infördes borrar kaniner i slutet 18th century och har sedan återgivits vara utom kontroll och förstört stora delar av Bush och som leder till utrotning av många andra arter.

Även om vi är mest bekanta med däggdjur grävande djur, som inte är däggdjur burrowers är också vanligt, särskilt i havet. Hela djur phyla, såsom phoronids och drakar lera, tillbringar sina liv i egna konstruerade Burrows, som lever helt och hållet med hjälp av små flimmerhår som når ut i vattnet. Vissa marina djur kan utsöndra speciella kemikalier som tillåter dem att gräva direkt i berggrunden, om än i långsam takt. Några av de flitigaste burrowers i havet är havsborstmask maskar, vattenlevande Gördelmaskar som är expert bottom-asätare. Dessa hålor hjälpa dem att fly käftarna på bottenlevande rovfisk.

Några burrowers som utvecklats från ytan djur har utvecklats mycket ovanligt anpassningar till den mörka, underjordiska liv. Ett djur, Stjärnmullvad, har ett sinnesorgan som består av otroligt känsliga nasal tentakler kallade Eimer: s organ. Dessa används av mole att upptäcka mycket små bytesdjur. Det Stjärnmullvad är också känd som naturens snabbaste eater, tar så lite som 120 millisekunder (snabbare än det mänskliga ögat kan följa) att identifiera och konsumera byten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.