Vad är några alpina Djur?

alpina zonen är den del av ett berg eller bergskedja ovanför trädgränsen, som kan vara någonstans mellan 800 meter (2600 fot) över havet (som i Sverige) till 5200 m (17. 000 ft) över havet ( som i den bolivianska Anderna), men vanligen mellan 2000 m (6500 fot) och 4000 m (13. 000 ft). Alpine zoner är ofta kallt, blåsigt och steniga, krävande djur med särskilda anpassningar för att klara av det hårda klimatet. På grund av den ökande bristen på stora rovdjur högt upp på bergen är klimatet och relativ brist på tillgänglig föda den största utmaningen alpina djur måste hantera. De större alpina djur har ofta stora, starka lungor, vilket hjälper dem att andas in den glesa luften nästan högst upp på fjälltopparna.

Vissa alpina djur inkluderar bergsget (Nordamerika), den lama och alpacka (Syd America), chinchillan (Sydamerika), den Stenbock (Alperna), den kinesiska ökenkatt (Kina), Cougar (Nord-och Sydamerika), den alpina Stream Salamander (Kina), jak (Tibet), och olika gnagare och fåglar, inklusive kungsörn. På högsta höjd (t. ex. de som finns på delar av den tibetanska platån i Asien), det enda liv är fåglar, gnagare, och /eller insekter. Alpine djur har hittats på några av de högsta möjliga höjder, inklusive en svart hoppande spindel finns på 22. 000 ft (6. 700 m) på Mt. Everest. I Amerika är en av de mest kända alpina djur bergsget, berömd för sin tjocka päls och säker-footedness. Den bergsget är faktiskt inte en riktig bock, men ett släkte av flera i klassen djur som kallas get-antiloper. Den bergsget är den enda medlemmen i sitt släkte, Oreamnos . Liksom många andra djur är anpassade till kyla, har bergsget ett dubbelt lager av päls med underull av täckhår och en större täckhår. De alpina djur är så välisolerade att de tål temperaturer ned till -50 grader F (-46 grader C) och vindhastigheter på upp till 100 mph. Kanske kan de leva i delar av Antarktis om det fanns mat att äta.

Det finns flera folk som är beroende av alpina djur för sin överlevnad. Två är folket i Anderna och det tibetanska folket. Dessa kulturer lita på lamor /alpackor och jak respektive. Dessa djur ta över platsen för nötkreatur, svin, eller andra mer typiska djur Barnyard som aldrig skulle överleva på så höga höjder. Den tjocka pälsen av dessa djur är idealiska för att göra jackor ut, är deras kött mycket ätliga, och alla producera mjölk att dricka. Om det inte vore för dessa hög höjd domesticerade djur, kan Anderna och den tibetanska högplatån vara obeboeligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.